Bijtanken in de lucht

IN ANDER NIEUWS / Door: CIDI / 22 feb 2007 ISRAEL

Israelisch technologisch instituut ontwerpt automatisch systeem voor bijtanken onbemand vliegtuig.

Studenten van het Technion Instituut in Haifa hebben een systeem ontworpen dat op afstand kleine onbemande vliegtuigen van brandstof kan voorzien. Vandaag de dag is er geen dergelijk systeem op de markt beschikbaar en het project heeft dan ook al veel interesse opgewekt.

Het systeem houdt in dat via een speciaal algoritme een camera, die aan het eind van een benzineslang bevestigd is, wordt bediend. De camera concentreert zich op een klein rood licht dat het doel aangeeft, waarna het de afstand tussen de slang en de opening van de brandstoftank berekent om vervolgens instructies te geven aan ‘vleugeltjes’, die de slang naar de opening van de brandstoftank manoeuvreren. Elke tankbeurt laat het vliegtuig 36 uur langer in de lucht blijven.

Het systeem functioneert volledig onafhankelijk, zonder tussenkomst van mensen, en wordt door een computer aan boord van het onbemande vliegtuig in werking gesteld.

Aan het project werd door tien studenten voor een jaar lang gewerkt. De studenten werden begeleid door professor Benny Landkoff en Robert Zikel.