BLEW: risico voor een aanslag op een Joods doelwit in Nederland is gestegen

De waarschijnlijkheid en het risico voor een aanslag op een Joods doelwit in Nederland is gestegen. Dat concludeert Stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) in het Dreigingsrapport 2018.

Stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) is het adviesorgaan ter bescherming van de Joodse gemeenschap in Nederland. Elk jaar brengt BLEW een rapport uit waarin het dreigingsniveau voor de Joodse gemeenschap in Nederland wordt bepaald.

In het rapport voor dit jaar, getiteld ‘Het dreigingsniveau van de Joodse gemeenschap in Nederland’, concludeert BLEW dat de Joodse gemeenschap in Nederland een belangrijk doelwit voor terrorisme en antisemitisme blijft. “Joden krijgen veel aandacht in jihadistische propaganda en de wereldwijde stijging van antisemitisme laat zien dat Joden bedreigd worden. Incidenten in Israël resulteren in bedreigingen en antisemitische uitspraken jegens de Joodse gemeenschap, vooral maar niet uitsluitend op social media.”

Substantieel dreigingsniveau
Met behulp van de BLEW Index wordt in het rapport geconstateerd dat in Nederland sprake is van een substantieel dreigingsniveau. Het dreigingsniveau wordt gekwantificeerd als 61.5 op een schaal van 100. Een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder: toen stond het niveau op 60.5. Voor deze bepaling is gekeken naar verschillende factoren, waaronder het aantal incidenten dat BLEW heeft waargenomen in het afgelopen jaar, het aantal antisemitische incidenten van het afgelopen jaar zoals gemeten door het CIDI en recente ontwikkelingen in wereldwijde terreur en antisemitisme.

Veiligheidsmaatregelen van het allergrootste belang
BLEW benadrukt dat het “van het allergrootste belang” is dat veiligheidsmaatregelen intact blijven. Het adviesorgaan zegt ongelukkig te zijn over het besluit om politieposten bij verschillende Joodse instellingen weg te halen. Volgens BLEW hebben de posten een toegevoegde waarde voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap. 

Veiligheidsgevoel
In het rapport laat BLEW weten het veiligheidsgevoel bij de Joodse gemeenschap te gaan onderzoeken. Het meten van de subjectieve veiligheid is van belang om een goede analyse te maken van het dreigingsniveau, aldus het adviesorgaan. De resultaten van dit onderzoek zullen over een aantal maanden worden gepubliceerd.