Blinken brengt bezoek aan Israel

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 26 mei 2021 ISRAEL NETANYAHU VS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, bracht een bezoek aan Israel in het licht van het staakt-het-vuren in Gaza. Daar sprak hij met premier Benjamin Netanyahu, president Reuven Rivlin, Yair Lapid en later tevens met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet Israelische premier Benjamin Netanyahu in zijn kantoor in Jeruzalem, 25 mei 2021. (bron: screenshot Twitter / PM of Israel)

Het is het eerste bezoek van Blinken aan Israe, die werd gestuurd door Amerikaans president Joe Biden om het staakt-het-vuren tussen Israel en terreurorganisatie Hamas te verstevigen. De Amerikanen willen een nieuwe geweldsronde voorkomen en gaan daarom het gesprek aan. Zo willen ze zowel de noodzaak van Israels veiligheid en recht op zelfverdediging onderstrepen en tevens de banden met de Palestijnse Autoriteit herstellen. De VS zal ook toezien op het leveren van hulpgoederen aan de Gazastrook, en wil daarbij vast kunnen stellen dat deze hulp niet bij Hamas terecht komt.

Blinken werd ontvangen door de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi en de Israelische ambassadeur in de VS Gilad Erdan. Ashkenazi bedankte hem voor de steun van de Verenigde Staten voor het zelfverdedigingsrecht van de staat Israel.

Blinken sprak tijdens het gesprek met premier Netanyahu de noodzaak van het recht op zelfverdediging van Israel, dat de VS openlijk steunt. Ook bedankte Netanyahu Blinken voor de Amerikaanse fondsen voor de Iron Dome. Verder spraken zij over Iran, en Netanyahu liet nogmaals weten niet te zien in een terugkeer naar het atoomakkoord. Maar met name spraken zij over vrede, normalisatie met Arabische landen en over de sociaaleconomische situatie in de Palestijnse gebieden. Blinken stelde dat zijn bezoek met name bedoeld is om de spanningen te doen afnemen, om hulp te regelen voor de bevolking in Gaza en om een impuls tot vrede te geven. Netanyahu bedankte via Blinken president Biden nog voor zijn harde veroordeling van de antisemitische incidenten in de Verenigde Staten.

Later op dinsdag had Blinken nog vergaderingen met andere Israelische hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Ashkenazi en Lapid. Zij spraken onder andere over de nasleep van het conflict in Gaza, over de banden tussen Israel en de VS en over mogelijke nieuwe normalisatiedeals. Ook willen de twee landen meer samenwerken en willen ze de sociaaleconomische situatie in de Palestijnse gebieden verbeteren, mits de PA stopt het met aanwakkeren van geweld tegen Israel.

Blinken sprak ook nog met president Abbas, die eerder op de dag een ontmoeting had met de buitenlandministers van Egypte en Jordanië. Gedurende die eerdere ontmoeting eiste Abbas een einde aan “Joodse aanvallen tegen de Al-Aqsamoskee” (lees: Joden die de Tempelberg bezoeken) als voorwaarde voor het staakt-het-vuren. Ook wilde hij een grotere rol voor de PA bij de hulpacties in Gaza. In het gesprek met Abbas gaf Blinken aan dat hij de banden wilde herstellen en het consulaat wilde heropenen. Ook willen de Verenigde Staten hulpgelden sturen naar de Palestijnse gebieden.

Op woensdagochtend had Blinken een ontmoeting met de Israelische president Rivlin. Hij nodigde de president uit om komende maand naar Washington, D.C. te komen en daar een ontmoeting te hebben met president Biden. In het gesprek benadrukte Blinken nogmaals de Amerikaanse steun voor Israel en sprak hij wederom zijn diepe afschuw uit voor het antisemitisme in de VS van de afgelopen weken.

De komende dagen zal Blinken nog naar Cairo en Amman reizen, om daar te spreken met zowel de Egyptische president Abdelfattah el-Sisi als de Jordaanse koning Abdullah en andere Egyptische en Jordaanse functionarissen.