Blok: geen rol voor Nederland toenadering Israël en Pakistan

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ziet geen rol voor Nederland om toenadering tussen Israël en Pakistan te realiseren. Dat schrijft hij in antwoord op vragen over berichtgeving dat Pakistan zijn paspoorten niet geldig voor Israël heeft verklaard.

Onlangs ontving de Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer een brief van een organisatie die aandacht vroeg voor Pakistaanse paspoorten. In de persoonsbewijzen, aldus de niet openbaar gemaakte verzender, staat “paspoort geldig in alle landen van de wereld, behalve Israël”.

Naar aanleiding hiervan verzocht PVV-Kamerlid Raymond de Roon via de Commissie een reactie van de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens De Roon riekt de paspoortkwestie naar discriminatie. Daarnaast, zo stelt de PVV’er, maakt dit het onmogelijk voor Pakistaanse christenen om naar de heilige plaatsen in Israël te reizen – een “beperking van de godsdienstvrijheid”.

Er is geen sprake van diplomatieke betrekkingen tussen Pakistan en Israël. Het officiële Pakistaanse standpunt is dat het pas tot erkenning van Israël over zal gaan zodra een duurzame tweestatenoplossing met de Palestijnen is bereikt. Desondanks zou naar verluidt weleens sprake van inlichtingenuitwisselingen zijn.

In zijn reactie schrijft minister Blok dat het aan Israël en Pakistan is “om onderling afspraken te maken in hoeverre er tussen beide landen gereisd kan worden”. De minister stelt dat toenadering tussen de twee landen door Nederland verwelkomd zou worden, “maar ziet in deze kwestie geen rol voor zichzelf”.

Wat betreft het recht op vrijheid van religie en levensovertuiging en de positie van religieuze minderheden, slaat Blok een andere toon aan. Dat zijn “belangrijke onderwerpen van gesprek in de bilaterale relatie met Pakistan”, aldus de minister. “Hierbij worden de Nederlandse zorgen over de blasfemiewetgeving regelmatig opgebracht, waarbij ook specifieke blasfemie-gerelateerde rechtszaken aan de orde worden gesteld”.

In de Tweede Kamer wordt regelmatig aandacht gevraagd voor de situatie van religieuze minderheden in Pakistan. Onlangs nog hebben Martijn van Helvert (CDA), Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (CU) een initiatiefnota ingediend over christenvervolging, waarin ook wordt gewezen op de mensenrechtensituatie in Pakistan.