Blok wederom kritisch op anti-Israel obsessie Mensenrechtenraad

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft maandag in zijn toespraak bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève opnieuw stelling genomen tegen de anti-Israel obsessie van het internationale orgaan. Volgens de minister is agendapunt 7, het vaste agendapunt waarbij enkel Israel bekritiseerd wordt, een voorbeeld van de vooringenomenheid van de raad.

“De Raad kan soms oneerlijk zijn, en vooringenomen tegen sommige staten. Ik verwijs hiermee onder meer naar Item 7, dat Israel uitzondert,” aldus Blok. Zijn volledige speech is terug te lezen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet voor het eerst dat Nederland kritiek uit op de omstreden Mensenrechtenraad: vorig jaar maakte Nederland een vergelijkbaar statement in Zwitserland.

Ook zei de minister niet blij te zijn dat “sommige leden” van de Mensenrechtenraad zelf mensenrechten aan hun laars lappen. Blok doelt hiermee op notoire mensenrechtenschenders als Sudan en Venezuela, die op dit moment deel uitmaken van de raad. Volgens Blok is echter geen enkele multilaterale organisatie perfect. Nederland zegt daarom het functioneren en de legitimiteit van de Mensenrechtenraad te willen verbeteren.

De raad is al jaren omstreden vanwege de obsessieve focus op Israel: de Joodse staat is als enige land een vast punt op de agenda van het VN-orgaan. Jaarlijks wordt Israel meermaals veroordeeld door de Mensenrechtenraad, terwijl landen als Noord-Korea of China buiten schot blijven. De Verenigde Staten stapte in 2018 uit de raad vanwege de chronische vooringenomenheid jegens Israel.

‘Historische anomalie’

Nederland is sinds dit jaar echter lid van de VN-Mensenrechtenraad en zegt hiermee de kans te hebben om misstanden van binnenuit aan te pakken. Reeds vorig jaar, toen het ministerie van Buitenlandse Zaken campagne voerde om lid te worden, werd kritiek daarom niet geschuwd. Agendapunt 7 werd toen beschreven als een “historische anomalie”. Het vaste agendapunt heeft geleid tot een “onacceptabele en disproportionele behandeling van Israël,” aldus Blok in 2019.

Begin deze maand werd de obsessieve focus van de Mensenrechtenraad op Israel weer eens pijnlijk duidelijk. Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten publiceerde toen een zwarte lijst van bedrijven die zaken doen met Joodse nederzettingen op de Westoever. De lijst werd opgesteld in opdracht van de VN-Mensenrechtenraad. Nederland heeft zich altijd verzet tegen de publicatie van deze lijst, en minister Blok zei vorige week toe de Mensenrechtenraad aan te zullen spreken.

Lees hier meer over de omstreden VN-Mensenrechtenraad

Afbeelding: UN Geneva