Boete voor antisemitische uitspraken na aangifte CIDI

IN ANTISEMITISME / Door: JUR LIMBURG / 30 okt 2017 CIDI

De Tilburgse pizzabakker Rachid El H. is door de Officier van Justitie een boete opgelegd voor het verspreiden van antisemitische berichten op Twitter, nadat CIDI hiervan aangifte had gedaan.

Zo luidden twee van zijn verzonden tweets uit 2012: ‘Enige antwoord voor israel  totale vernietiging, roei de kakkerlakken uit #1945 #wehateisrael,’ en ‘Hitler stelde niets voor in vergelijking met de Israëliërs. Iemand zou Hitlers taak van 60 jaar geleden moeten overnemen.’

Opvallend was dat het NOS Journaal El H. in een item voordroeg om over de polarisatie in de Nederlandse samenleving te spreken. Op het journaal van 14 februari 2017 beklaagde hij zich over de verruwing in de maatschappij en schelden op sociale media. Al snel werd duidelijk dat hij zelf allerlei beledigende en strafbare tweets over Joden en Israeli’s op het internet had geplaatst. Voordat hij deze kon verwijderen waren er al screenshots gemaakt van deze berichten. Op basis hiervan deed het CIDI gelijk aangifte. De Officier van Justitie Zeeland-West-Brabant legt El H. een boete van 250 euro op. Als hij deze voldoet, gaat hij hiermee verdere rechtsvervolging uit de weg.