Bomaanslag in Tel Aviv

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 28 dec 2000 HAMAS PALESTIJNEN TERRORISME

Israëlische media melden dat de slachtoffers voornamelijk brandwonden hebben. Volgens omroep CNN zijn er nog geen berichten over doden. Eerder wisten ooggetuigen te melden dat zij lichamen in de bus zagen.

Een woordvoerder van de politie in Tel Aviv verklaarde tegenover CNN dat zich zeker twee explosies in de bus hebben voorgedaan. Hij zei te vermoeden dat de aanslag met een soort staafbom is gepleegd. De explosievenopruimingsdienst zoekt op dit moment naar andere, nog niet geëxplodeerde bommen in de omgeving van de bus.

De getroffen bus van lijn 51 vormt een belangrijke verbinding tussen het centrum en de voorstad Petah Tikva. Volgens de radio reed de bus met ten minste dertig passagiers aan boord op het moment van de aanslag door een drukke straat. De explosie had plaats bij het kantoor van de campagnestaf van Likud-leider Ariel Sharon. De oud-minister neemt het op 6 februari bij de premiersverkiezingen op tegen de zittende premier Barak. Niet ver van de plaats van de aanslag is het ministerie van Defensie. Vorige maand kostte een zware bomaanslag op een bus in de noordelijke plaats Hadera twee Israëli’s het leven. Die aanslag werd opgeëist door de Palestijnse verzetsbeweging Hamas.

Wraak

De Israëlische demissionair premier Barak heeft donderdag wraakacties aangekondigd tegen de daders van de aanslag op een bus in Tel Aviv. Tegelijkertijd zei hij de strijd voor een vredesakkoord met de Palestijnen te zullen voortzetten.

Barak repte niet van het onderbreken van de onderhandelingen uit protest tegen de aanslag, zoals Israël eerder wel heeft gedaan. Het Israëlische ministerie beweert dat de Palestijnse verzetsbeweging Hamas de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Later liet een beweging met de naam Saladin Brigade telefonisch weten de dader te zijn. De groep heeft de laatste maanden vaker aanslagen geclaimd. Een woordvoerder van Hamas deed de vraag naar de daders af als niet relevant: ,,Het gaat er niet om wie deze operatie heeft uitgevoerd. Het gaat erom te weten dat het een Palestijn is geweest.” Hij omschreef de aanslag als ,,ons antwoord op de Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk”.