Bondspresident Duitsland: “niet tolereren dat Joden geen keppel op durven”

De Duitse Bondspresident Steinmeier waarschuwt voor toenemend antisemitisme en roept op tot “civiele moed” in het bestrijden ervan. Vorige maand gaf antisemitismecoördinator KIein het advies uit veiligheidsoverwegingen soms geen keppel te dragen.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier stelde dat “we niet kunnen tolereren dat Joden niet met een keppel over straat durven”. “De strijd tegen antisemitisme vergt civiele moed: wegkijken, niets doen en niets zeggen wanneer Joodse burgers worden beledigd, lastiggevallen of gewelddadig aangevallen kan en mag nooit een optie voor ons worden”. Steinmeier sprak op het 40-jarige jubileum van de Hochschule für Jüdische Studien, de enige Joodse universiteit in Duitsland. 

#KeppelOp
De woorden van de bondspresident staan in contrast met de uitspraak van Felix Klein, coördinator antisemitismebestrijding van de Bondsregering. Eind mei raadde hij Joden in Duitsland af om overal een keppel te dragen. Die raad, die het antisemitismeprobleem in wezen bij het slachtoffer en niet de dader van antisemitische intimidatie legt, heeft veel weerstand opgeroepen. Bij een door CIDI-georganiseerde demonstratie met het motto #KeppelOp riepen politici van links tot rechts op verdraagzaamheid en actie in de strijd tegen antisemitisme.

Klein heeft later laten weten dat zijn woorden niet als capitulatie, maar juist als oproep tot handelen waren bedoeld. Op het nieuws van de door CIDI-georganiseerde demonstratie reageerde hij positief. “We moeten er allemaal aan bijdragen dat het Joodse leven in Europa bloeit, wordt beschermd en wordt gezien als een gegeven, niet als een exotisch verschijnsel. Het is onderdeel van de Europese cultuur”, liet Klein in een interview weten.

De bijstelling heeft andere gezagsdragers in de Duitse politiek dus niet van weerhouden om de vrijheid van religie in Duitsland te benadrukken. Zo maande ook Annegret Kramp-Karrenbauer, de opvolgster van Merkel als voorzitter van de CDU, om scherp te blijven: “Ik wil dat eenieder in Duitsland, ongeacht welk religieus symbool hij draagt, vrijelijk bewegen kan”.

Zowel Kramp-Karrenbauer als Steinmeier benadrukten tevens de diversiteit en vitaliteit van Joods leven in Europa. Zo sprak Steinmeier van Joods leven in Duitsland als “een immens geluk voor ons land”.