Britse radiopresentator krijgt celstraf voor antisemitisme

Britse radiopresentator Graham Hart (69) is veroordeeld tot 32 maanden celstraf wegens herhaaldelijke antisemitische uitspraken in zijn radio-uitzendingen. Hij is veroordeeld op basis van uitlatingen die hij als gast en als radiopresentator in acht internetradioprogramma’s tussen 2016 en 2020 deed. Onder meer deed hij een oproep om Joden “uit te roeien”, te verdrijven en noemde hij Joden “net ratten” en “tuig”. Gelukkig wordt het aantal luisteraars van zijn uitzendingen geschat op slechts zo’n dertig personen. Hart kreeg ook een verbod voor tien de komende tien jaar opgelegd om live op de radio te verschijnen. 

antisemitische radiopresentator

Radiopresentator en zanger Graham Hart (Youtube)

De radiopresentator uit het Engelse Penponds in Cornwall werd vervolgd en veroordeeld na klachten van Britse vrijwilligersorganisatie Campaign Against Antisemitism. “Hart verspreidde een haat die ontstond in de bierhallen van het Duitsland van de jaren ’30,” volgens Stephen Silverman van Campaign Against Antisemitism. “Zijn misdrijven behoren tot de meest extreme Jodenhaat die we ooit hebben meegemaakt. Het is noodzakelijk dat de Joodse gemeenschap beschermd wordt tegen deze man, en dit vonnis bereikt dat.”

Tijdens het proces tegen Hart in de rechtbank te Truro werd een opname afgespeeld van een van zijn uitzendingen:

“Als je zit te luisteren, meneer de Jood, we komen je halen. Laten we de Joden wegwerken, het is tijd dat ze oprotten. Na de Kerst ga ik aan het werk, ga ik in de aanval, want ik heb genoeg gehad. Ik wil geen bloedvergieten, maar als dat is wat er nodig blijkt…”

Hitlerbewonderaar ontkent Holocaust

Verder gaf Hart Hitler gelijk (“de grootste man van de twintigste eeuw”, vond hij) én ontkende hij de Holocaust op sociale media. Hij sprak ook van “wapens oppakken” om zijn doel te bereiken. Het overgrote merendeel van zijn online uitzendingen is inmiddels op last van de rechter offline gehaald.

Volgens Hart’s advocaat werd hij “dieper en dieper naar binnen gezogen door dingen die hij online las” en noemde hem een man met een “groot sociaal besef”. De rechter oordeelde echter dat Hart vanuit “diep gewortelde antisemitische gevoelens… virulente haat zaaide” en opriep tot racistisch geweld. Verder riep Hart op tot gewelddadig verzet tegen coronamaatregelen en -vaccinatie.

De radiopresentator en volkszanger werd vervolgd door de Eenheid Speciale Misdrijven en Antiterrorisme van het Britse Openbaar Ministerie. “Graham Hart gebruikte als radiopresentator zijn positie om mensen te beïnvloeden door rassenhaat aan te wakkeren en aan te zetten tot geweld tegen het Joodse ras. … Ik ben blij dat hij voor het gerecht is gebracht en dat we een einde hebben gemaakt aan zijn beledigende en kwetsende uitzendingen,” aldus een woordvoerder.

Volgens Campaign Against Antisemitism ziet slechts 65% van de circa 300,000 Joden een toekomst voor zichzelf in het Verenigd Koninkrijk, en vindt slechts 1 op de 5 Britse Joden dat de overheid hard genoeg optreedt tegen antisemitisme. Een in 2020 uitgebracht rapport over online antisemitisme door Britse waakhondorganisatie Community Service Trust (CST) beschouwde CST zelf als te schokkend voor algemene publicatie, en te bruikbaar als handleiding voor zelfradicaliserende antisemieten. Het lijkt erop dat Hart een bijzonder kwalijk voorbeeld is van hoe online antisemitisme kan leiden tot expliciete oproepen tot terrorisme.