Brussel dwarsboomt anti-Israelactie

Drie Brusselse stadsdelen verbieden straatacties tegen de verkoop van Israelische dadels. In Anderlecht is zondag een actievoerder opgepakt. De reden voor het verbod is nog niet bekend. Mogelijk is het de uitspraak van het EU-Mensenrechten hof, dat onlangs een anti-Israel boycot als ongeoorloofde discriminatie verbood.

Een Belgische actiegroep, een afdelilng van een internationale boycotcampagne tegen Israel, wil speciaal aan het begin van de islamitische vastenmaand ramadan oproepen om geen grote dadels te kopen. De actiegroep wil speciaal dan gaan boycotten, want: "De moslims zijn al heel hard gemobiliseerd rond Palestina. Aan onze acties doen dan ook hel veel jonge moslims mee", zegt een woordvoerder.

De plaatjes die would-be boycotters op internet achterlaten liegen er niet om, maar de boycot is vooral een initiatief van autochtone linkse actievoerders.

Volgens de actievoerders komen ''de meeste'' grote dadels uit Israel, maar vooral uit de Palestijnse gebieden. Dit lijkt nogal een boycot in het wilde weg, waardoor ook andere dadelexporteurs getroffen zouden worden als dit door zou zetten. Mogelijk is dit een van de redenen voor het verbod op straatprotesten.

De Brusselse deelgemeenten Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Gillis stuurden de actievoerders een brief dat men daar niet gediend is van posten en folders uitdelen op straat. De actievoerders zeggen dat er "nauwelijks een argument wordt gegeven" en hebben om een argumententatie gevraagd. 

Het besluit van de Brusselse deelgemeente is echter niet zo vreemd. In juli oordeelde het Europese Mensenrechtenhof te Straatsburg in hoger beroep dat een boycot van Israelische producten ongeoorloofde discriminatie is : de uitwerking ervan treft Israelische boeren en zakenmensen die zich bezighouden met de export, en sluit ze dus uit vande normale uitoefening van hun economische bezigheden wegens het feitdat zij deel uitmaken van het Israelische volk

Er worden wel vaker actievoerders gearresteerd, meestal omdat hun ''actie'' te ver gaat. Zo werden in januari actievoerders bij de Engelse grootgrutter Tesco gearresteerd, die goederen van de Westbank ''in beslag namen'' -stalen dus, volgens Tesco – en deze ''symbolisch'' voor de ingang van de winkel op de stoep gooiden en met tomatenketchup bespoten.

Ook in Nederland zijn onlangs wat tweetalige boycotfolders tegen dadels uitgedeeld en komen regelmatig boycotplannen op. Een Nederlandse boycotgroep werd onlangs nog op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie wegens het publiceren van onwaarheden in een boycotcampagne tegen producten uit Joodse nederzettingen.