Buchenwaldhek mogelijk van de baan

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 30 dec 2011 BUCHENWALDHEK CIDI

Donderdag 29 december kondigde de gemeente Zandvoort een bouwstop van drie maanden af voor het Buchenwaldhek dat aan de Taxuslaan in Bentveld gebouwd wordt

De eigenaar van het langoed Groot Bentveld is Jack Bakker.

 

Dezelfde dag kondigden de ontwerpers van Studio Job echter aan dat de plannen voor het hek veranderd gaan worden. Hoe is nog niet duidelijk. Het ontwerp voor de vergunning van het hek bestaat uit twee rokende schoorstenen en prikkeldraad op de poort.

In twee interviews met de twee designers, Job Smeets en Nynke Tynagel,  kwam het ontwerp dat werd geassocieerd met het voormalige concentratiekamp Buchenwald omstandig aan de orde.

 

 

Ronny Naftaniel, directeur van CIDI is ‘blij met het voornemen van Studio Job om het hek te wijzigen.’ Toch wil hij het aangepaste ontwerp zien voordat hij helemaal overtuigd is dat dit ook echt het einde is van het Buchenwaldhek. ‘Ik wil zeker weten dat die rokende schoorstenen en dat prikkeldraad uit het ontwerp verdwijnen. Het is te kwetsend tegenover overlevenden van de concentratiekampen en hun nabestaanden.’

 

 

Studio Job verklaart bij monde van een woordvoerder te ‘hebben besloten om de oorspronkelijke plannen rond het plaatsen van het beeld te wijzigen.’ Wat deze wijzigingen inhouden is niet bekend: het kan een aanpassing van het ontwerp zijn, of een verplaatsing van de structuur elders op het landgoed.

 

 

De foto is een screenshot van Google-streetview: de oorspronkelijke poort naar het landgoed Groot Bentveld. 

 

 

Zie hier het CIDI-artikel over het hek met de uitzendingen van De Wereld Draait Door