Burgemeester van Jeruzalem stelt werkzaamheden Tempelberg uit

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 12 feb 2007 JERUZALEM PALESTIJNEN TEMPELBERG

De burgemeester van Jeruzalem, Lupolianski, heeft zondagavond besloten de werkzaamheden omtrent de bouw van een permanente voetgangersbrug naar de Mugrabipoort op de Tempelberg op te schorten. De aanleg van de brug, die de tijdelijke houten brug en de beschadigde oude wal permanent moet vervangen, heeft tot veel ophef geleid bij moslims, die menen dat Israel de fundamenten van de Al Aqsa moskee aantast. Israel ontkent deze beschuldiging.

De Israëlische regering besloot zondag nog tijdens het wekelijkse kabinetsberaad dat met de graafwerkzaamheden bij de Tempelberg moet worden doorgegaan. De werkzaamheden zijn nodig om de funderingen te leggen voor de nieuwe voetgangersbrug naar de Tempelberg waarop de Al Aqsamoskee staat.

Voorafgaand aan het kabinetsberaad haalde de Israëlische premier Ehud Olmert fel uit naar figuren in de Arabische wereld die de Israëlische werkzaamheden aangrijpen ‘om het vuur van vijandigheid en haat aan te wakkeren’. De bestaande brug is levensgevaarlijk en moet worden vernieuwd. De werkzaamheden hebben plaats in een gebied dat volledig onder Israëlische bestuurlijke verantwoordelijkheid en soevereiniteit valt, zei hij.

De burgemeester van Jeruzalem heeft nu besloten de planning omtrent de werkzaamheden voor te leggen aan de bevolking, zodat eventuele bezwaren tegen de plannen kenbaar kunnen worden gemaakt. Hierdoor loopt de bouw van de permanente voetgangersbrug vertraging op, want verwacht wordt dat velen een bezwaar zullen indienen.

Volgens medewerkers van de burgemeester Lupolianski is de wens van hem nu dat alle werken in volledige transparantie worden geleid.