Bush maant M-Oosten tot terughoudendheid

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 3 apr 2002 PALESTIJNEN TERRORISME VN VS WESTBANK

ANP Nieuws

WASHINGTON/BETHLEHEM (ANP) – De Amerikaanse president George Bush heeft de strijdende partijen in het Midden-Oosten opgeroepen tot terughoudendheid en om ,,de terroristische activiteiten te stoppen”.

Bush zei dit woensdagochtend na een dag van heftige gevechten tussen de Palestijnen en het Israëlische leger dat zijn acties op de Westelijke Jordaanoever verder heeft opgevoerd, zo berichtte de Britse omroep BBC.

Bush zei te hopen dat de Palestijnen ,,hun vreedzame staat” kunnen hebben, terwijl hij benadrukte dat ,,Israël moet worden toegestaan te bestaan”. Israël liet weten op dit moment geen gehoor te geven aan de resolutie van de VN-Veiligheidsraad om zich terug te trekken uit de Palestijnse steden die de afgelopen dagen zijn bezet. Volgens de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties moet Israël eerst de ,,infrastructuur van het terrorisme” hebben vernietigd en moeten de Palestijnen een wapenstilstand respecteren.

Jenin en Bethlehem

Het Israëlische leger is in de nacht van dinsdag op woensdag de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever verder binnengedrongen. Palestijnse bronnen meldden dat vijftig tanks de stad binnenreden, waarna er schietpartijen uitbraken. Een Palestijn zou daarbij zijn gedood. Het leger zou ook de plaats Salfit zijn binnengedrongen.

Zo’n 200 Palestijnse gewapende militanten houden zich schuil in de Geboortekerk in Bethlehem, zo meldde een Italiaanse journalist ter plaatse. De Geboortekerk is volgens christelijke overlevering gebouwd op de plek waar Christus ter wereld kwam. Een woordvoerster van het Israëlische leger zei dat er vanuit de kerk werd geschoten. Het leger heeft een bemiddelaar gestuurd om verdere escalatie te voorkomen. Naar verluidt zouden sommige Palestijnen in de kerk gewond zijn. Israëlische militairen bezetten woensdagochtend het gemeentehuis tegenover de kerk.