Bush: nieuw begin in Midden-Oosten

NOS Nieuws

De Amerikaanse president Bush ziet een nieuwe kans voor vrede in het Midden-Oosten na het overlijden van Arafat. Bush zei dat na afloop van een overleg met de Britse premier Blair in Washington. Blair pleitte eerder al voor een nieuw vredesinitiatief in de regio.

Bush zei dat een Palestijnse staat nog tijdens zijn tweede termijn, dus voor 2009, mogelijk is. De Israëlische premier Sharon is in principe bereid weer met de Palestijnen te gaan onderhandelen.

Wereldvrede

De verkiezing van een nieuwe Palestijnse leider is volgens Bush en Blair een eerste stap naar de vestiging van een democratie. Zij noemden dat essentieel voor een oplossing van het conflict in het Midden-Oosten en essentieel voor de wereldvrede. De twee leiders beloofden de Palestijnen te zullen helpen bij het houden van succesvolle verkiezingen.

Bush zei dat de Verenigde Staten zich verheugen op samenwerking met nieuwe Palestijnse leiders, die het terrorisme willen stoppen en de gebieden willen hervormen.

Europa

Blair is de eerste buitenlandse leider die de herkozen president Bush heeft bezocht. Naast de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden hebben de twee bondgenoten het ook gehad over Afghanistan en Irak. Bush noemde de recente verkiezingen in Afghanistan een "permanente afkeuring van cynisme en extremisme". Beiden kaartten nog eens aan dat de militaire operatie in Irak nodig is voor de doorgang van de verkiezingen in januari.

Bush liet verder weten begin 2005 een rondreis door Europa te maken. "Wij zijn de steunpilaren van de democratische wereld. We hebben te maken met dezelfde bedreigingen en delen hetzelfde geloof in vrijheid en individuele rechten", aldus de Amerikaanse president.