Bush zegt Palestijnen 350 miljoen toe

NOS Nieuws

President Bush heeft het nieuwe Palestijnse gezag 350 miljoen dollar aan steun toegezegd.

Met het geld moeten de democratie en de veiligheid worden versterkt, zei Bush in zijn State of the Union, de toespraak voor het Congres waarin de Amerikaanse president jaarlijks de regeringsplannen bekendmaakt.

350 miljoen dollar is veel meer dan waar rekening mee werd gehouden. Het moet duidelijk maken dat Amerika veel vertrouwen heeft in de nieuwe Palestijnse leider Abbas. "Het doel van twee democratische staten, Israël en Palestina, die naast elkaar bestaan. is binnen handbereik. Amerika zal helpen dat doel te bereiken."

Irak

In Irak is met de verkiezingen van afgelopen zondag een nieuwe fase aangebroken, zei Bush. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de democratische krachten het in Irak van de terroristen winnen. Hij riep het Congres op om zijn voorstel 80 miljard dollar extra uit te trekken voor Irak te steunen.

Iran, het buurland van Irak, noemde Bush ‘s werelds grootste sponsor van het terrorisme. De president wil met de bondgenoten voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt. Hij zei aan de kant van de Iraniërs te staan die hun "eigen vrijheid" willen.

Ook Syrië moet niet langer een schuilplaats bieden aan terroristen, stelde Bush. "Syrië moet de deur naar vrijheid openzetten." Met Noord-Korea wil hij doorgaan met de pogingen langs diplomatieke een oplossing zoeken voor het nucleaire programma voor dat land. "We werken nauw samen met de regeringen in Azië om Noord-Korea ervan te overtuigen dat het van zijn nucleaire ambities af moet zien", aldus Bush.

Binnenland

Op het terrein van binnenlands beleid pleitte de president voor een nieuw stelsel van sociale zekerheid. Bush wil onder meer de pensioenen privatiseren.

Uiteindelijk moet iedereen sparen voor zijn of haar eigen pensioen, het huidige systeem wordt volgens de president onbetaalbaar. De hervormingen mogen echter niet nadelig uitpakken voor werknemers van 55 jaar en ouder. "We proberen de meest effecieve combinatie van hervormingen te vinden."

Verder wil hij de Amerikaanse grondwet wijzigen om te voorkomen dat het homohuwelijk mogelijk wordt. Hij laakte "activistische rechters" die het huwelijk zouden willen "herdefiniëren".

Democraten

Er was gedurende de hele State of the Union veel applaus voor de president. Maar hij kreeg ook kritiek van de Democraten die vooral de privatiseringsplannen niet zien zitten en duidelijkheid willen over Irak.

"We weten dat de VS niet oneindig in Irak kan blijven en dat Amerika als een bezettingsmacht wordt gezien", aldus Nancy Pelosi, woordvoerder van de Democraten. "We moeten ook niet door de achterdeur wegsluipen, de overwinning claimen en een chaos achterlaten. Maar we hebben nog nooit een duidelijk plan van deze regering gehoord over het beëindigen van onze aanwezigheid in Irak."

Er waren veel gasten bij de toespraak, onder wie de nabestaanden van een in Irak omgekomen militair en een piloot die hulp bracht naar slachtoffers van de zeebeving in Zuid-Azië. Rond het Capitool waren omvangrijke veiligheidsmaatregelen getroffen, net als bij de inauguratie van de president op 20 januari.