Cartoon Volkskrant bevestigt antisemitisch stereotype

IN ANTISEMITISME / Door: PAUL VAN DER BAS / 28 nov 2019 VOLKSKRANT

De onderstaande tekst is naar de Volkskrant verstuurd als reactie op deze cartoon van Jos Collignon.

UPDATE: Jos Collignon heeft gereageerd op de brief van CIDI. Zijn reactie – per mail verstuurd aan CIDI – staat onder het artikel.

CIDI is verbijsterd over de cartoon van Jos Collignon in de Volkskrant van donderdag 28 november. De cartoon toont Jeremy Corbyn, voorman van de Britse Labour-partij, en de Israelische premier Netanyahu. Die staat bij een stapel stenen met het opschrift “uitgaande beschuldigingen antisemitisme”. In zijn ene hand heeft Netanyahu een steen, klaar om naar de Labour-leider te werpen. In de andere een dagvaarding voor corruptie. Corbyn spreekt de Israelische premier vermanend toe: “Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen”.

Wat wil Collignon hiermee zeggen? Kennelijk meent hij dat kritiek op antisemitisme in Labour onder Corbyns leiderschap onterecht of zelfs hypocriet is, omdat de Israelische premier verwikkeld is in een corruptieschandaal. Een absurde suggestie. Al jaren voordat de strafzaak tegen Netanyahu speelde, maakte de Britse Joodse gemeenschap zich zorgen over de toenemende anti-Joodse sentimenten in Labour.

Sinds het aantreden van Jeremy Corbyn als partijleider krijgt antisemitisme ruim baan in Labour. Antisemitische uitspraken van leden worden gedoogd en in de doofpot gestopt. Meerdere Joodse Labour-aanhangers, onder wie ook prominente parlementsleden, verlieten de partij. Sommigen waren al tientallen jaren actief voor Labour, maar noemen de partij nu “een onveilige plek voor Joden”. Corbyns eigen verleden helpt ook bepaald niet mee. Zo legde hij in 2014 nog een krans bij het graf van de Palestijnse terrorist Atef Bseiso, het brein achter de aanslag op Israelische atleten bij de Olympische Spelen in München.

Het antisemitisme in Labour is zelfs zo ernstig dat de officiële anti-discriminatie-commissie van de Britse overheid een onderzoek heeft ingesteld. Uit peilingen blijkt dat bijna 90 procent van de Britse Joden Corbyn als antisemiet beschouwt. 40 procent overweegt het land te verlaten als hij premier wordt.

Maar volgens Collignon is het allemaal een afleidingsmanoeuvre van Netanyahu’s corruptieschandaal. Alsof die 90 procent van de Britse Joden bestaat uit pionnen van de Israelische regering! Het antisemitische stereotype dat Joden stiekem meer loyaal zouden zijn aan Israel dan de landen waar zij wonen, wordt door Collignon enthousiast omarmd. Joden hebben het recht om zich uit te spreken tegen antisemitisme. Dat de Israelische premier in een strafzaak verwikkeld is, doet daar niets aan af.

 

Reactie Jos Collignon

ik las uw brief naar de krant. Een deel van de tekening had u in ieder geval goed begrepen.
Bij beschuldigingen van antisemitisme is de Israellobby nooit ver weg.
Ik denk dat u nooit zult begrijpen dat dit slachtoffergedrag is.
Vergeefse pogingen om tegenstanders van nu te linken aan gruwelen uit het verleden. ‘Fout na de oorlog’ moeten we worden bestempeld.
Dat weet ik intussen uit eigen ervaring. Bij elke tekening met begrip voor het internationale recht en de Palestijnse bevolking en met afkeer van rechtse houwdegens die het voor het zeggen hebben, krijg ik u op mijn dak.
Wat ook hier weer getoond wordt.

Ach, het ga u goed.

Jos Collignon