CIDI aan minister Rosenthal: “Roep minister Mottaki tot de orde, maandag in Den Haag”

CIDI heeft vandaag in een brief aan minister Rosenthal zijn grote bezorgdheid uitgesproken over het bezoek dat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki maandag aan Nederland brengt. Mottaki heeft jarenlang mede vorm gegeven aan grove schendingen van de mensenrechten, de ontkenning van de Holocaust en de ontwikkeling van het kernwapen door Iran.

Mottaki heeft twee jaar geleden gedreigd “dat het zionistische regime gedoemd is vernietigd te worden” en ondersteunt terreurorganisaties zoals de Islamitische Jihad, Hamas en Hezbollah die zich keren tegen een rechtvaardige vrede tussen Israel en het Palestijnse volk. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken woont de Conference of the States Parties to the Chemical Weapons Convention bij, die maandag in Den Haag van start gaat.

CIDI heeft minister Rosenthal opgeroepen een krachtige veroordeling uit te spreken over het beleid van het Mullah regime. Mottaki dient gewaarschuwd te worden dat de sancties tegen Iran zullen worden uitgebreid als de mensenrechtenschendingen en de ontwikkeling van het Iraanse atoomwapen doorgaan. De aanwezigheid van Mottaki in Den Haag maakt de conferentie tegen chemische wapens tot een karikatuur. Herhaaldelijk is Iran ervan beschuldigd voorraden van chemische wapens te hebben die blaren veroorzaken en bloed vergiftigen. Mogelijk zijn er ook zenuwgassen in het land opgeslagen. Mottaki hoort niet thuis op deze Haagse conferentie.