CIDI bestuur staat pal achter jongeren en roept PvdA op tot maatregelen

Den Haag – Met afschuw en verbijstering heeft het bestuur van het CIDI – Centrum Documentatie en Informatie Israel – kennisgenomen van het geweld tegen een aantal jongeren tijdens een PvdA-bijeenkomst met Lodewijk Asscher en Labour-leider Jeremy Corbyn.

De jongeren wilden op ludieke wijze aandacht vragen voor het sluimerend antisemitisme binnen de Engelse Labour partij. Na het ontrollen van een spandoek werden zij door meerdere bezoekers van de bijeenkomst fysiek en verbaal aangevallen. Enkel door ingrijpen door beveiligers kon erger worden voorkomen.

Het CIDI-bestuur staat in deze pal achter zijn jongeren en maakt zich ernstige zorgen over het feit dat een bijeenkomst van een Nederlandse politieke partij zo kan ontsporen, wanneer het gaat om aandacht te vragen voor antisemitisme. Blijkbaar heerst er een sfeer, waarin geweld niet wordt geschuwd om de vrijheid van meningsuiting en het aan de kaak stellen van antisemitisme aan de orde te stellen.

Vandaag verscheen in de media een reactie van een PvdA woordvoerder die erkende dat “er is geduwd en getrokken”, maar “geweld vond hij een zwaar woord.” Hiermee wekt de PvdA de indruk deze ernstige kwestie zelfs te bagatelliseren, hetgeen voor het CIDI-bestuur niet aanvaardbaar is.

De CIDI-jongeren zullen aangifte doen bij de politie. Het CIDI-bestuur steunt hen daarin en roept politie en justitie op om adequaat te reageren.

Aan de PvdA stelt het bestuur van het CIDI de volgende vragen:

  • Wil de PvdA deze acties tegen de CIDI-jongeren expliciet veroordelen?
  • Is de PvdA bereid om te helpen de daders te identificeren?
  • welke maatregelen zal de PvdA tegen deze mensen treffen?
  • hoe zal de PvdA in de toekomst de vrijheid van meningsuiting tijdens bijeenkomsten waarborgen?
  • deelt de PvdA de zorgen over het groeiend antisemitisme in de Nederlandse samenleving en wat wil zij hieraan doen?

 

Het bestuur van het CIDI