CIDI: direct stadionverboden voor antisemitische FC Utrecht-supporters

utrechtMet verbijstering en afschuw heeft CIDI kennis genomen van de antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht tegen Ajax afgelopen zondag. CIDI heeft direct contact opgenomen met de KNVB en FC Utrecht en is van mening dat er hard moet worden opgetreden tegen massale scheldpartijen door de daders stadionverboden op te leggen.

Tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en AFC AJAX waren zondag minutenlang antisemitische scheldkoren te horen. Behalve de leus over Hamas en gas klonk er een lied over “SS” en “Joden verbranden”, zo bleek uit opnamen op YouTube. De thuis spelende club, de eerstverantwoordelijke, ondernam daartegen op dat moment geen actie.

FC Utrecht
Volgens FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik heeft de clubleiding tijdens de wedstrijd evenals “de KNVB, het openbaar ministerie en de politie, de bewuste tekst van dit liedje niet gehoord” en werden zij hier pas de volgende dag op gewezen. “Vanzelfsprekend nemen wij als FC Utrecht afstand van deze vreselijke spreekkoren en vinden we excuses aan degenen die zich hierdoor gekwetst voelen op zijn plaats,” zegt Van Schaik in een verklaring.

 “Uiteraard zullen wij nu alles doen om deze mensen op te sporen en zullen we samen met de KNVB passende maatregelen nemen. (..) Stadionverboden kunnen hier onderdeel van zijn.”

Camerasystemen
CIDI dringt erop aan dat clubs camera’s en geluidsherkenningsapparatuur  installeren waarmee daders kunnen worden geïdentificeerd. De aanschaf van dergelijke apparatuur zou verplicht moeten worden, vindt CIDI. Thuis spelende voetbalclubs kunnen dan ingrijpen bij racistische en antisemitische scheldkoren tijdens én na voetbalwedstrijden. Snel optreden en streng straffen werkt, zoals blijkt bij voetbalclub ADO Den Haag.

FC Utrecht is van deze technieken op de hoogte.“Wij zouden dit in de toekomst ook graag in ons stadion toepassen. Echter op dit moment vergt dat een te grote investering,” aldus Van Schaik. De club zoekt al langer naar mogelijkheden om spreekkoren, inclusief “kwetsende uitingen met betrekking tot ziektes”, goed te kunnen opsporen en aanpakken. Alleen straffen is echter niet de oplossing, vindt de clubleiding: “Wij pleiten er altijd voor dat we de problemen bij de wortel aanpakken. Wij durven te beweren dat ze niet eens weten wat ze zingen en wie ze hiermee feitelijk kwetsen. Wij zien het als onze morele- en maatschappelijke plicht om hen te confronteren met wat ze feitelijk doen.“ Als voorbeeld noemt hij het laten luisteren naar verhalen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Van Schaik meent dat zo’n educatief traject effectiever is en overlegt hierover met de KNVB, zegt hij.

KNVB
De KNVB heeft laten weten de scheldkoren “weerzinwekkend” te vinden. Alle informatie waarover de voetbalbond beschikt wordt overgedragen aan de Openbare Aanklager. Die gaat beoordelen of FC Utrecht juist heeft gehandeld voor, tijdens en na de wedstrijd. De KNVB wacht de feiten af voordat ze verder acties ondernemen.

CIDI juicht het toe dat FC Utrecht maatregelen wil nemen tegen de daders. Zowel voetbalclubs als de KNVB kunnen daders voor stadionverboden voordragen. Het is van groot belang duidelijke grenzen te stellen en overtreders streng te straffen. 

 

 

Afbeelding: Twitter