CIDI doet aangifte tegen antisemitische hacker Twitteraccount Wilders

Sinds donderdagochtend is het Twitteraccount van PVV-leider Geert Wilders gehackt. Een nog onbekende dader, of groep daders, heeft het account met meer dan 815.000 volgers overgenomen en gebruikt het om complottheorieën te verspreiden, waaronder antisemitische. CIDI doet aangifte tegen de hacker(s) vanwege het aanzetten tot haat en discriminatie.

De hacker heeft in de bio van het account een link geplaatst naar een openbare discussiegroep op Telegram (een berichtenservice vergelijkbaar met Whatsapp). Die groep is binnen enige momenten overspoeld met antisemitische opmerkingen en memes, waarvan vele gestuurd door dezelfde partij die achter de hack zit.

Screenshots van een kleine selectie aan antisemitische berichten uit de Telegram-appgroep

Ook een groot deel van de retweets die vanaf het account zijn gemaakt sinds de hack zijn typische voorbeelden van antisemitische clichés die online springlevend zijn. Onder meer worden berichten verspreid van David Icke, een beruchte Holocaustontkenner. Een van zijn berichten die de hacker heeft geretweet is een clichématige portrettering van de Joodse filantroop George Soros als wereldoverheersende samenzweerder.

Volgens het NPO Radio 1-programma GAAN! heeft de hacker zich anoniem per Telegram gemeld bij presentatoren van de zender. In dat contact zeggen ze te vinden dat Wilders “te ver gaat” met zijn uitspraken, “vooral over marokkanen & moslims” [sic].

CIDI doet aangifte

De onbekende hacker is met de actie uiteraard strafbaar op meerdere gronden, en hiermee ook voor het verspreiden van uitingen die aanzetten tot groepshaat. Om effectief op te treden tegen antisemitisme moet het discriminatoire aspect van misdaden benoemd en strafrechtelijk onderzocht worden. CIDI doet daarom bij het OM aangifte tegen de hacker(s).

Het is nog onbekend of de hack verband houdt met andere aanvallen op het platform, waarmee accounts van prominente Twitteraars (waaronder de Amerikaanse ex-president Obama en Tesla-oprichter Elon Musk) zijn gebruikt om oplichtende berichten over bitcoins openbaar te maken.