CIDI doet aangifte tegen antisemitische tirade bij BDS-demonstratie

CIDI doet opnieuw aangifte tegen antisemitische uitlatingen bij de anti-Israel demonstratie op de Dam in Amsterdam. Op 16 juni jl. stak een Engelssprekende aanhanger van de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) een bizarre tirade af over ‘zionisten’, gevolgd door tientallen complottheorieën over Joden en de Joodse geschriften.

De vrouw noemde zionisten slangen en satanisten, daarmee inspelend op klassieke anti-Joodse vooroordelen. Volgens de vrouw komt dit voort uit de Talmoed, de Joodse mondelinge leer. “De Talmoed zegt dat jullie de mensheid moeten kwellen”, zo is te horen op videobeelden. Wat volgt is een opeenstapeling van allerlei antisemitische stereotypen. Zo zouden Joden geld afpakken, moorden en seks hebben met minderjarige kinderen. Tegen twee Israelische toeristen zegt de vrouw dat ze “Satan in hun gezicht kan zien”, en ze maakt de toeristen uit voor pedofielen.

BDS.amsterdam
Het is niet de eerste keer dat Amsterdamse BDS-aanhangers antisemitische uitlatingen doen. Eerder waren er ook al kreten als “Alle Joden aan het gas,” “kankerjood” en “Heil Hitler” te horen naast het Nationaal Monument op de Dam. Ook toonde een van de vaste demonstranten een hakenkruis. Iets meer dan een maand geleden lanceerde CIDI daarom de website BDS.amsterdam. Hier is een chronologisch overzicht te vinden van uitingen van Jodenhaat tijdens anti-Israelmanifestaties op het Amsterdamse plein. De website geeft een angstwekkend beeld van een vrijplaats voor antisemitisme en haatzaaien.

In het verleden beweerden BDS-activisten vaak dat de personen die antisemitische uitlatingen deden slechts voorbijgangers waren, en niks met de demonstratie te maken hadden. Nu staat echter duidelijk op beeld dat deze vrouw haar antisemitische ideeën verder bespreekt met Simon Vrouwe en andere drijvende krachten achter de semi-permanente demonstratie op de Dam. Ook deelde de vrouw flyers uit namens Simon Vrouwe.

Laconiek
CIDI spreekt de hoop uit dat gemeente, politie en OM nu echt gaan optreden tegen het structurele antisemitisme van BDS-demonstranten in de hoofdstad. Hoewel CIDI meerdere keren aangifte heeft gedaan tegen overduidelijk strafbare uitingen, is er voor zover wij weten nog nooit iemand voor de rechter gebracht. Ook mag BDS nog altijd haat zaaien op de Dam. Dat is onbegrijpelijk. Door dit laconieke optreden wordt de situatie op de Dam iedere week grimmiger. Om deze reden stuurde CIDI in december ook al een open brief aan burgemeester Halsema.

Amsterdam moet nu eindelijk werk gaan maken van het implementeren van het Joods Akkoord en de bijbehorende werkdefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Ruim een jaar geleden hebben bijna alle partijen in de gemeenteraad hiervoor getekend. Deze mooie woorden staan vooralsnog in schril contrast met het gebrek aan actie van de coalitiepartijen om de antisemitische BDS-demonstratie aan te pakken.