CIDI doet aangifte tegen makers muurschildering Berghuis en spreekkoren in De Kuip

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 26 jul 2021 ANTISEMITISME FEYENOORD

CIDI heeft aangifte gedaan tegen de makers die afgelopen weekend in Rotterdam Crooswijk een muurschildering gemaakt hebben van voetballer Steven Berghuis. Dit zou een referentie moeten zijn naar de gevoelige overstap die oud-captain Berghuis maakte van Feyenoord naar rivaal Ajax. Tot op heden is onbekend wie de muurschildering gemaakt heeft. 

Illustratief: Feyenoord – Ajax in De Kuip in het seizoen 2007-2008 (bron: Flickr / Jan-Willem Boot).

De muurschildering is een graffiti en toont een karikatuur van de voetballer Steven Berghuis. Berghuis is afgebeeld met een grote neus, een keppel op, concentratiekamp kledij aan en een gele ster met daarin de letter ‘J’ voor Joden. De tekst die erbij staat afgebeeld luidt: “Joden lopen altijd weg”. Deze leus is een strofe uit het verwerpelijke spreekkoor met de tekst: “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best”. De aangifte is gedaan mede namens de Liberaal Joodse Gemeente van Rotterdam.  

De muurschildering is kwetsend, beledigend en discriminerend naar Joden. De graffiti verwijst op pijnlijke wijze naar antisemitische stereotypen en het verleden van genocide waarin miljoenen Joden zijn omgebracht. Voor holocaustoverlevenden en hun nabestaanden is deze schildering pijnlijk en beledigend. Rotterdam en zijn inwoners hebben zwaar geleden in de oorlog waardoor de beeltenis ook kwetsend kan zijn voor de argeloze voorbijganger. Juridische actie is nodig om eenieder duidelijk te maken dat antisemitisme en bagatellisering van de Holocaust absoluut ontoelaatbaar zijn.

Afgelopen weekend ging de afbeelding van de muurschildering viral op sociale media. Hoewel de meeste mensen het walgelijk vonden, waren er sommigen in de harde kern van Feyenoord die er laconiek op reageerden en verwezen naar het gebruik van de term ‘joden’ door fans van Ajax. Volgens hen was het een reactie op Berghuis’ overstap naar Ajax namelijk. De foto werd al snel offline gehaald en ook de gemeente Rotterdam kwam rap in actie om de fysieke muurschildering te verwijderen. Eerder reageerde Feyenoord via een woordvoerder ook op de afbeelding. “We kunnen niet genoeg benadrukken dat we dit walgelijk vinden. We hebben vorige week al afstand genomen van dit soort uitingen. Wat deze mensen willen is aandacht vragen op een wanstaltige manier.” Supportersvereniging FSV De Feijenoorder zegt niet te kunnen reageren maar laat wel weten de graffiti ‘onsmakelijk’ te vinden. Al eerder was de club niet te spreken over acties vanuit de harde kern gericht op Steven Berghuis, waaronder spreekkoren en een spandoek waar Berghuis op een rijtje gezet wordt met de recent vermoorde ‘Polletje’ en Peter R. de Vries. Waar bij de laatstgenoemden wel een vinkje stond, miste die bij Berghuis nog wel.

Dit weekend stuurde CIDI al een open brief naar de directie van Feyenoord naar aanleiding van de muurschildering. CIDI roept Feyenoord op zich krachtig in te zetten voor de bestrijding van antisemitisme binnen het voetbal en onder haar supporters.

CIDI doet ook aangifte wegens antisemitisch spreekkoor

Na afloop van de oefenwedstrijd Feyenoord – PAOK Saloniki op 25 juli jl. doken er videobeelden op van een groep supporters die onder de eerste ring van De Kuip openlijk het antisemitische spreekkoor ‘Hamas Hamas, Joden aan het gas’ scandeerden. Dit werd gefilmd door een aanwezige, die het online heeft gezet en er schande over sprak. Tegen de groep scanderende supporters heeft CIDI ook aangifte gedaan.

Het is niet voor het eerst dat voetbalsupporters deze leuze scanderen, dit gebeurt met name rond wedstrijden tegen Ajax. Zo scandeerden Vitesse-supporters de leus nog voorafgaand aan de bekerfinale Ajax-Vitesse afgelopen april, tot woede van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Sommige supporters van andere voetbalclubs, waaronder FC Utrecht, PSV en ADO Den Haag, maken zich ook soms schuldig aan het scanderen van deze leus, met name als men tegen Ajax moet voetballen.

Andere supporters namen al snel op social media afstand van de scanderende meute. Zo noemden enkele supporters het op een ‘domme actie’ die de club nog meer schade zal berokkenen, een andere supporter twijfelde openlijk over het behouden van zijn seizoenkaart en weer een ander noemde het een ‘smet voor de supporters’. Het is goed om te zien dat een groot deel van de achterban van Feyenoord walgt van dit soort spreekkoren.