CIDI doet aangifte van antisemitische rap

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 21 okt 2010 CIDI PA

CIDI heeft aangifte gedaan tegen de uploader van de antisemitische haatrap “Ren vieze Jood” op het gratis videokanaal YouTube.
De rapper, die zich een ‘Mokro met een gun’ noemt, beschrijft in detail de moord op vier joden in Beverwijk (‘een feestdag’), geïllustreerd door een gewelddadige cartoon. Het filmpje is intussen ruim 6600 keer bekeken. Bij CIDI kwamen klachten binnen van mensen die het beledigend en bedreigend vonden. YouTube reageerde niet op verzoeken de video te verwijderen.

Dit is niet de eerste keer dat YouTube niet reageert op verzoeken tot verwijdering.
Het videokanaal maakt het gebruikers bijzonder moeilijk haatmateriaal te melden. Tot voor kort konden alleen ingelogde accounthouders de knop zien om dit doen. Ook nu dit is verbeterd, heeft het doen van een melding meestal geen enkel resultaat.

Het filmpje lokte bovendien zeer foute reacties uit, waarvan slechts een klein deel verwijderd is. Een reactie als ‘ha ha ha kankerjood, hoe was het in de jaren ’40 voor je pa en opa?’, gevolgd door een obscene toevoeging, blijft maandenlang staan.

Het gratis uploadkanaal levert een populaire service, maar YouTube moet zorgen voor een goede werking van het zelfregulerend mechanisme, waarbij kijkers kunnen waarschuwen tegen discriminerend materiaal.

Update: Na publiciteit in onder meer de Telegraaf en Spits heeft YouTube nu eindelijk het filmpje verwijderd. Maar YouTube moet niet alleen reageren op publiciteit. Ook als gebruikers strafbare haatfilms melden behoort YouTube te luisteren en te reageren.