CIDI doet aangifte wegens antisemitsche uitingen over Rosenthal

Een man die in het verleden is veroordeeld wegens het stalken van de toenmalige premier Balkenende, richt nu zijn pijlen op minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Op zijn website plaatst hij beledigende teksten over Joden in het algemeen en Rosenthal in het bijzonder en vertoont hij de nazipropagandafilm Der Ewige Jude. CIDI deed dinsdag aangifte, maar vindt dat de website al eerder uit de lucht gehaald had moeten zijn.

In lange tirades met koppen als “De Jood Uri Rosenthal” beweert de man op zijn site onder meer dat ‘de Joodsche intelligentsia de Holocaust zelf gewild en georganiseerd heeft’. Hij stelt Joden gelijk aan nazi’s en spreekt van de ‘Joods nazistische idealen van het Zionisme’, van ‘lokjodinnen’ en de ‘propagandanazi Ronny Nafthaniel’. “Afgelopen honderd jaar is er geen groter geteisem geweest dan ‘de Joden’”, schrijft hij.
 
De website in kwestie had allang uit de lucht kunnen zijn. Tegen uitingen op deze site is al in 2009 en daarna nog minstens eenmaal aangifte gedaan wegens antisemitisme door het Meldpunt Discriminatie Internet. De zaak is onderzocht en naar verluidt besloot het OM tot vervolging, maar de man heeft zich nog steeds niet voor de rechtbank hoeven verantwoorden. CIDI deed dinsdag aangifte van deze nieuwe serie antisemitische uitingen.
 
“Dit toont opnieuw de noodzaak van een snel lik-op-stukbeleid bij antisemitisme”, zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel. CIDI heeft hierop opnieuw aangedrongen in een brief aan de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, die woensdag opnieuw vergadert over de aanpak van antisemitisme.