CIDI en CIJO doen aangifte tegen Haags gemeenteraadslid Partij van de Eenheid

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en CIDI’s jongerenorganisatie CIJO hebben dinsdag aangifte gedaan tegen Arnoud van Doorn, raadslid voor de Partij van de Eenheid (PvdE) in de Haagse gemeenteraad. Van Doorn schreef op 14 mei op Twitter “Moge Allah de zionisten vernietigen”, in combinatie met twee gewelddadige emoticons.

Volgens de twee organisaties roept het raadslid met deze tweet op tot haat en geweld. Omdat het niet de eerste keer is dat Arnoud van Doorn en de Partij van de ‘Eenheid’ haat en verdeeldheid zaaien in de hofstad, besloten CIDI en CIJO aangifte te doen.

De islamitische lokale partij kwam de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak vanwege antisemitische en haatdragende uitspraken. Zo schreef Van Doorn in 2014, als reactie op het nieuws dat een Joodse zakenman 120 meisjes vrijkocht uit handen van Islamitische Staat, “Om met winst weer door te verkopen?” Meer recent grapte hij, nota bene op Jom HaSjoa, over zijn Joodse vriend die een Land Rover had gekocht. Erg grappig, volgens Van Doorn, die daarmee impliceerde dat alle Joden landrovers zijn.

Circa een jaar geleden protesteerde CIJO, onder het motto ‘geen haat in de raad’, nog voor het Haagse stadhuis tegen uitspraken van PvdE-raadslid Abdoe Khoulani. Hij had een groep onschuldige Israëlische scholieren uitgemaakt voor “zionistische terroristen in wording”, enkel en alleen omdat zij uit de Joodse staat kwamen. Deze uitspraken werden destijds veroordeeld door de fracties van de VVD, ChristenUnie/SGP, CDA en Groep de Mos. Nu blijft het echter bijzonder stil vanuit de gemeenteraad.

Deze uitspraken van raadsleden van de Partij van de Eenheid zijn onacceptabel. Arnoud van Doorn besmeurt opnieuw het ambt van gemeenteraadslid plaatst zich hiermee buiten het maatschappelijk debat. CIDI en CIJO spreken daarom de hoop uit dat het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat, om deze haat en polarisatie in Den Haag een halt toe te roepen.

Copyright afbeelding: Roel Wijnants Fotografie.