CIDI en het Iran Comité roepen EU op geen officieel bezoek aan Iran te brengen

Ondanks de kort geleden door de EU ingestelde extra sancties tegen Iran, bleek deze week dat leden van het Europees Parlement een officieel bezoek willen brengen aan de Islamitische Republiek. CIDI en het Iran Comité roepen de EU in een open brief op dit niet te doen. Hieronder de tekst van deze brief.

 

CIDI en het Iran Comité constateerden deze week met verbazing dat er opnieuw een voornemen ligt om een delegatie vanuit het Europees Parlement de Islamitische Republiek Iran te laten bezoeken. Zowel CIDI als het Iran Comité verzoeken u vriendelijk om dit bezoek te voorkomen.

Kort geleden nog vaardigde de EU een extra pakket sancties uit tegen Iran, uit zorg over de aanhoudende activiteiten van dat land rond haar nucleaire programma en het gebrek aan transparantie naar de internationale gemeenschap op dat gebied. Daarnaast blijft de mensenrechtensituatie in Iran dramatisch en toont Iran al jaren aan niets aan die situatie te willen doen. Alleen al in 2011 vonden in het land volgens Amnesty International 634 executies plaats. 143 kinderen wachten in gevangenissen op uitvoering van de doodstraf. Ook speelt Iran een kwalijke rol in de burgeroorlog die woedt in Syrië.

Een bezoek van een internationale delegatie vanuit het Europees Parlement zou Iran’s aanhoudende verwerpelijke politiek op deze gebieden, ook naar de eigen bevolking, legitimeren. “Iran onttrekt zich aan alle kanten aan de eisen die door de internationale gemeenschap aan het land worden gesteld. Daarnaast speelt het een kwalijke rol in Syrië en door de ondersteuning van Hezbollah. Een bezoek van de EU-parlementariërs zal Iran niet alleen gebruiken voor propagandadoeleinden in het buitenland, maar ook richting de eigen bevolking. Ons inziens zou een bezoek een totaal verkeerd signaal afgeven, een actie onwaardig voor de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede,” aldus Frank van Dalen van het Iran Comité.

Op het programma staan onder meer ontmoetingen met Ayatolla Rafsanjani, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Salehi en woordvoerders van de commissie voor buitenlandse zaken en veiligheid.

Donderdag 1 november organiseert het Iran Comité een bijeenkomst in de Balie te Amsterdam over "De mogelijke aanval op Iran": klik hier voor meer informatie over deze avond en reserveringen.