CIDI: Geen podium voor de antisemiet, Holocaustontkenner en complotdenker David Icke 

Museumplein in Amsterdam

Op zondag 6 november 2022 organiseert een aantal groeperingen een bijeenkomt met de titel “No war, just peace”. Onder het mom van “menselijke verbinding” komt een aantal complot-minnende organisaties bij elkaar. Hoofdgast daarbij is kampioen complotdenken, antisemiet en Holocaustontkenner David Icke. De bijeenkomst vindt plaats op het Museumplein in Amsterdam. CIDI is van mening dat deze man geen podium moet krijgen in ons land, en zeker niet daar.   

De Brit David Icke houdt zich al sinds de jaren negentig bezig met het voeden van antisemitische theorieën en het ontkennen van de Holocaust. Zijn boeken staan vol met rauw antisemitisme en Icke flirt met de ontkenning van de Holocaust. In zijn boek “And the truth shall set you free” noemt Icke het jodendom een ​​”ongelooflijk racistische” religie die “raciale superioriteit” predikt. Hij beweert ook dat een “joodse kliek” de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt, evenals de Russische Revolutie. Icke gaat zo ver dat hij de Holocaust in twijfel trekt en beweert dat er met de geschiedenis van de naziperiode is geknoeid, waarbij hij de processen van Neurenberg veroordeelt en zelfs oproept andere  ‘visies’ op de Holocaust te onderwijzen op scholen.  

Icke zegt dat Joden zelf verantwoordelijk zijn voor antisemitisme en gebruikt daarbij de antisemitische vervalsing “De protocollen van de wijzen van Zion” als inspiratiebron. Dit leidde ertoe dat Icke’s uitgever stopte met het uitgeven van zijn boeken.  

In 2019 werd Icke de toegang tot Australië ontzegd vanwege zijn walgelijke ideeën. In 2016 weerde de gemeente Amsterdam Holocaustontkenner David Irving om een lezing te houden. CIDI heeft de gemeente Amsterdam en de Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz gisteren opgeroepen ervoor te zorgen dat complotdenker, antisemiet en Holocaustontkenner David Icke geen podium krijgt om zijn denkbeelden te verspreiden.