CIDI: geldmuseum Utrecht vervalst geschiedenis

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 22 sep 2009 CIDI PALESTIJNSE STAAT

CIDI wil opheldering van het geldmuseum in Utrecht. Op de tentoonstelliing ‘Poen, Para, Doekoe, Flus’, beweert een Palestijnse Utrechter dat er Palestijns geld heeft bestaan in een onafhankelijke Palestijnse staat. CIDI eist in het Algemeen Dagblad een historische rectificatie van het museum bij de tentoonstellingstekst.

CIDI boos om expositie met Palestijns geld

Een tentoonstelling in het Utrechtse Geldmuseum heeft de boosheid gewekt van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Daar verhaalt de Palestijnse Utrechter Sami Issa over een bankbiljet uit zijn vaderland.
Het CIDI noemt het geschiedvervalsing om voor te stellen dat er ooit een onafhankelijke Palestijnse staat met Palestijns geld heeft bestaan.
In de onlangs geopende tentoonstelling ‘poen, para, doekoe, floes’ vertellen bewoners van de Utrechtse wijk Lombok die hun wortels buiten Nederland hebben liggen, over ‘hun geld’.
Volgens het CIDI is de Palestijnse bijdrage geen interessante beschouwing over geldcultuur maar een politieke poppenkast, aldus medewerkster Tuvit Shlomi.
,,Sami Issa beweert aan de hand van een bankbiljet dat er ooit Palestijns geld is geweest dat verdrongen is door het Israelische geld en dat er een onafhankelijke Palestijnse staat heeft bestaan die door de geboorte van de staat Israël is geroofd.
Volgens Shlomi had het Geldmuseum het bekritiseerde deel van de tentoonstelling op zijn minst van historisch kloppend commentaar kunnen voorzien.
Het Geldmuseum wil niet reageren op de opmerkingen van het CIDI. ,,We zijn nog in correspondentie met het CIDI over waarom we dit zo in de tentoonstelling hebben laten zien. Het lijkt ons een nette weg om eerst dat gesprek te voeren.”

Bron: AD 22-09-2009