CIDI Israelische Verkiezingsavond met Michal Cotler-Wunsh

IN EDUCATIE / Door: ARON VRIELER / 23 mrt 2021

Op de avond van de Israelische verkiezingen, dinsdag 23 maart om 17 uur, bespreekt vertrekkend Knessetlid Michal Cotler-Wunsh (Blauw Wit) online met CIDI de Israelische politieke situatie. Als lid van Blauw Wit gedurende de afgelopen cyclus van verkiezingen en formaties heeft zij van heel dichtbij meegemaakt hoe Blauw Wit ging van hét uitgesproken alternatief voor premier Benjamin Netanyahu tot een gedoemde coalitie met de langst zittend premier in de Israelische geschiedenis. Deze poging om Israel stabiliteit te bieden tijdens een ongekende crisis liep uit in de val van de regering binnen enkele maanden, en de aankomende verkiezingsronde.

De patstelling in de Knesset tussen de blokken partijen vóór en tegen het premierschap van Benjamin Netanyahu lijkt maar niet te doorbreken, en de laatste peilingen doen vermoeden dat ook deze verkiezingen geen doorslag zullen geven. Zoals bij de vorige paar verkiezingen, gaan de politieke campagnes over Netanyahu en de aanklachten tegen hem, en of hij weg moet of niet. Mag de rechter ingrijpen in de Israelische politiek, en mag de politiek zich bemoeien met de rechtsgang? En als Netanyahu na zijn tweede premierschap van ruim 12 jaar het veld ruimt, wat en wie moet er voor hem in plaats komen? 

Michal Cotler-Wunsh (1970) werd na een aantal verkiezingscampagnes met Blauw Wit in maart 2020 Knessetlid. De Canadees-Israelische geldt als een van de grootste juridische experts die plaatsnam in de 23e Knesset. Zij heeft zich tijdens haar politieke carrière gericht op het beschermen van de Israelische rechtstaat, de positie van Israel in het internationale recht en de rechten en (on)gelijkheid van vrouwen en minderheden in de Israelische maatschappij. Zij was voorzitter van de Knessetcommissie Drugs- en Alcoholproblematiek. Na de val van de regering in december 2020 kondigde zij haar vertrek aan uit de Israelische politiek.

In gesprek met CIDI deelt Cotler-Wunsh haar ervaringen als lid van de kortstondige 23e Knesset, haar expertise op het internationale en Israelische recht en de rol ervan bij deze verkiezingsronde, en haar inzichten in de verschuivende, onverwachte bondgenootschappen tussen Israelische politieke partijen, waar iedere coalitieformatie van afhangt.

De voertaal van de verkiezingsavond is Engels.

Kijk mee op Zoom, Facebook of hier op onze website. Via Zoom kunt u vragen stellen. Dit kan ook (mobiel) op Facebook, of via Whatsapp met het nummer 070 364 68 62.

Datum & tijd: dinsdag 23 maart om 17 uur