CIDI juicht bezoek Tweede Kamer aan Auschwitz toe

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 20 dec 2019 AUSCHWITZ TWEEDE KAMER

Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib heeft gisteren aangekondigd met Kamerleden een bezoek te brengen aan Auschwitz. Het bezoek zal plaatsvinden in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. Met die aankondiging sloot Arib haar gebruikelijke eindejaarstoespraak af voor het Kamerreces.

CIDI juicht dit initiatief toe, dat juist nu van groot belang blijkt te zijn. Het stilstaan bij oorlogsslachtoffers staat centraal bij het jubileumjaar van 75 jaar vrijheid. Een bezoek aan voormalig concentratie- en vernietgingskamp Auschwitz, waar bijna 60,000 Nederlandse Joden en andere vijanden van het nazisme werden vermoord, geeft daarmee een passende invulling.

De verwerking van deze zwarte bladzijden uit de Nederlandse en Europese geschiedenis komt niet vanzelf. Er is juist constante inspanning voor nodig om het verleden het politieke debat van vandaag niet te laten verderven. Het bezoek aan Auschwitz door volksvertegenwoordigers is een duidelijk signaal dat de politiek belang hecht aan deze belangrijke taak.

De misplaatste vergelijking van het lot van boeren nu met dat van Joden in de Holocaust ligt nog vers in het geheugen. Helaas kan dit niet worden gezien als een op zichzelf staand incident. Een paar weken eerder werd geopperd dat Holocaustontkenning een onderwerp van discussie zou kunnen zijn, ook op de publieke omroep. Bij CIDI worden bovendien talloze meldingen gedaan van ontkenning en bagatellisering van de Holocaust, zowel op sociale media als daarbuiten.

CIDI juicht een bezoek van Kamerleden aan Auschwitz daarom van harte toe. CIDI stelt zijn ervaring, kennis en contacten gaarne beschikbaar, voor de voorbereiding van deze belangrijke en indrukwekkende activiteit.