CIDI nodigt Dan Meridor uit naar Nederland

Op uitnodiging van CIDI komt de Israelische politicus Dan Meridor in september voor een tweedaags bezoek naar Nederland. Op woensdagavond 15 september spreekt hij voor de CIDI-Vrienden in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag (zie ingesloten uitnodiging).

Meridor, voorzitter van de Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, zal onder meer spreken met de Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie en met de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

In het Israelische politieke leven neemt Meridor een belangrijke plaats in. Begonnen als kabinetssecretaris van Menachem Begin en diens opvolger Jitschak Shamir (1982-1984) kwam hij in 1984 voor Likoed in de Knesset. Tweemaal was hij minister. In 1988 werd hij minister van Justitie onder Shamir en in juni 1996 benoemde ex-premier Netanjahoe hem tot zijn minister van Financiën. Uit onvrede met de vredespolitiek van de regering-Netanjahoe trad hij een jaar later echter af. Om dezelfde reden verliet hij voor de afgelopen verkiezingen Likoed en trad hij toe tot de nieuwe Partij van het Centrum van Jitschak Mordechai. Als voorzitter van de Buitenland- en Defensiecommissie speelt hij een centrale rol in de vredespolitiek van de regering-Barak.

Dan Meridor studeerde rechten aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen. Op pagina 4 van deze Israel Nieuwsbrief wordt ingegaan op een aantal van zijn politieke ideeën.