CIDI onthutst: antisemitische rapper noemt zich Anne Frank

Het CIDI heeft vanmiddag geschokt gereageerd op een interview in Het Parool. Daarin wordt een podium geboden aan een rapper die zichzelf Anne Frank noemt. Uit onderzoek van CIDI blijkt dat zij een jarenlange geschiedenis van antisemitische uitspraken heeft.

Een aantal van de antisemitische uitlatingen van de rapper die zichzelf Anne Frank noemt.

“Mensen denken direct dat het slecht bedoeld is, maar dat is het niet. Sinds de basisschool is dat al mijn bijnaam. En toen las ik ook haar boeken”, zo stelt de rapper over haar fel bekritiseerde keuze voor haar artiestennaam. Dat Anne Frank slechts de auteur van één boek is, namelijk haar eigen dagboek, is de rapper blijkbaar onbekend. Ook haar zaakwaarnemer Frans Frederiks, beter bekend als Lange Frans, schaart zich achter de verklaring van de rapper. “Het is absoluut niet gemeen bedoeld”, zegt hij.

Dat een rapper de naam Anne Frank kiest, is al problematisch genoeg. Het is een klap in het gezicht van de overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. De herinnering aan een tienerslachtoffer van een industriële genocide moet zorgvuldig en respectvol worden behandeld. Zelfs als de persoon in kwestie hierbij geen kwade intenties had, zou deze naamkeus volkomen ongepast zijn geweest. Datzelfde geldt voor haar teksten, zoals “ik heb shit gestasht in Het Achterhuis.” Dit bagatelliseert de Holocaust.

Antisemitische uitlatingen

Maar het wordt nog erger. Uit onderzoek van CIDI blijkt dat de rapper die zichzelf ‘Anne Frank’ noemt jarenlang antisemitische uitlatingen heeft gedaan.

Uitspraken als “Was Hitler er maar, waren al die joden naar de moer nu” en “als Taylor Swift een Jood was, zou ik haar persoonlijk vergassen” werden niet incidenteel, maar structureel gedaan. Dit plaatst haar ‘goede intenties’ in een geheel ander, sinister licht. De rapper beweert respect voor Anne Frank te hebben, maar laat zich al jarenlang schaamteloos antisemitisch uit.

Vandaag verklaarde de rapper bovendien dat Anne Frank “niet is vermoord.” Ze wordt “een beetje moe” van mensen die anders beweren maar volgens haar “de knowledge” niet hebben. In werkelijkheid stierf Anne Frank inderdaad aan tyfus, maar had ze als een gelukkige tiener kunnen blijven leven en nooit tyfus gekregen als de nazi’s haar niet in een concentratiekamp hadden geplaatst. Dit moet wel degelijk als moord worden beschouwd. En het is dus de rapper die een schrijnend gebrek aan “knowledge” heeft.

Geen podium

CIDI vindt dat media geen podium moeten geven aan mensen die een artiestennaam als ‘Anne Frank’ kiezen, aangezien zo’n naam de Holocaust bagatelliseert. Daarnaast zou het zaakwaarnemer Frans Frederiks sieren als hij afstand nam van de rapper en haar antisemitische uitspraken. Tegen de meest extreme uitlatingen van de rapper doet CIDI aangifte. Het is van blijvend belang de nagedachtenis aan slachtoffers van de Holocaust met respect te behandelen.