CIDI: Stel kwaliteitscriteria in voor schoolboeken

scan fragmentCIDI roept de staatssecretaris van Onderwijs op om kwaliteits-criteria in te stellen voor schoolboeken.

Dit schrijft CIDI in een brief aan staatssecretaris Dekker naar aanleiding van de ophef over onjuistheden en tendentieus taalgebruik in het katern “Midden-Oosten Honderd jaar brandhaard van de wereldpolitiek” voor VWO van Thieme-Meulenhoff. 

De noodzaak voor kwaliteitscriteria wordt duidelijk nu voor de tweede keer in korte tijd de kwaliteit van geschiedenisschoolboeken ter discussie staat. Eerder was dit het geval met het boek “Geschiedeniswerkplaats” voor 4 VMBO van Uitgeverij Noordhoff. 

Geschiedschrijving is geen objectief vak en inzichten over de geschiedenis veranderen met de tijd en het opengaan van bronnen. Juist daarom zijn toetsingscriteria van belang waaraan de overheid de kwaliteit van leerboeken toetst. CIDI is Likud Nederland dankbaar voor haar oplettendheid en Thieme-Meulenhoff voor haar open reactie. 

Toch blijven er vragen onbeantwoord. Zo staat in het katern: “Joodse bankiershuizen zouden tot gunstige leningsvoorwaarden bereid zijn indien de regering een gebaar maakte” (klik op de afbeelding hierboven voor een scan van die pagina). De uitgeverij geeft toe dat de tekst, die het antisemitisch idee van Joodse wereldmacht versterkt, “niet waar” is en dat het hoogstens zo was dat “mensen dit destijds dachten”. CIDI vindt het onbegrijpelijk dat de uitgever deze ‘niet ware’ tekst niet aanpast.