CIDI steunt plan Marcouch om ‘lokjoden’ in te zetten

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) steunt het plan van kamerlid Marcouch om zonodig ‘lokjoden’ in te zetten om straatagressie tegen joden aan te pakken. Er doen zich regelmatig incidenten voor in Amsterdam en elders. Joden die keppeltjes dragen worden bespuugd en uitgescholden. CIDI vindt, met Marcouch, dat hiertegen te weinig gedaan wordt: ‘Het wordt maar normaal gevonden dat mensen met petten op straat moeten om hun keppeltje te verbergen’, zei CIDI-directeur Naftaniel vanmorgen tegen de Wereldomroep.

In de eerste maand van 2009 registreerde CIDI 98 antisemitische incidenten, bijna evenveel als in het hele jaar daarvoor. Over heel 2009 zijn de cijfers nog niet beschikbaar, maar in 2008 werden er 17 scheldpartijen gemeld en 5 gevallen van geweld of bedreiging daarmee. Zorgelijk is dat een aantal incidenten niet meer wordt gemeld en Joden uiterlijke kenmerken verbergen.

CIDI vindt dat er harder tegen antisemitisme moet worden opgetreden. Het inzetten van lokjoden zou één van de mogelijkheden zijn op de daders op heterdaad te betrappen. Ook het opleggen van straatverboden zou een middel kunnen zijn.

Daarnaast pleit CIDI net als Marcouch voor meer aandacht voor de jodenvervolging in het onderwijs. Naftaniel: ‘Het is onacceptabel als docenten geen les meer kunnen geven over de holocaust en de Tweede wereldoorlog. Het komt regelmatig voor dat ze dan worden uitgejoeld.

CIDI heeft verschillende programma’s om op scholen vooroordelen over Joden en anderen tegen te gaan. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met moslim- en homo-organisaties. Half juli vertrekt een groep van 25 docenten op uitnodiging van CIDI naar Yad Vashem in Jeruzalem voor een seminar ‘Lesgeven over WO2 en de Holocaust’.