CIDI: Stop verspreiding geschiedvervalsende Anne Frank kaart

Gratis kaartenverspreider Boomerang bracht onlangs de kaart ‘Banned Frank’uit: een gratis kaart waarop Anne Frank gehuld is in Palestijnse kaffiyeh, de bekende rood-wit geruite sjaal. Het CIDI vindt dit stijlloze geschiedvervalsing en roept bioscopen, café’s en universiteiten op om de verspreiding van de kaart te staken. Ook nodigen wij Boomerang, gasthoofdredacteur Birgit Schuurman die de kaart selecteerde en de maker van de kaart uit voor een gesprek om aan te geven waarom wij vinden dat deze kaart niet ‘kan’.

De kaart toont het symbool van de Holocaust, gewikkeld in het symbool van de Palestijnse strijd. Daarmee stel je de twee aan elkaar gelijk en leg je de link naar joden als de vervolgers van vandaag en Palestijnen als weerloze vervolgden zoals de joden in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl in Israel en de gebieden daaromheen een conflict tussen twee partijen gaande is.

Het kan niet zo zijn, dat om aandacht te vragen voor de zware situatie waarin de Palestijnen zich bevinden, de geschiedenis en de actualiteit uit hun verband worden gerukt. De Palestijnen worden niet vervolgd, er zijn geen vernietigingskampen en er is geen genocide.

Om de vrede in het Midden-Oosten en een levensvatbare Palestijnse staat naast de joodse staat Israel tot stand te brengen, streeft het CIDI naar constructieve bijdragen aan de vrede. Recht doen aan geschiedenis en actualiteit hoort daarbij. Het CIDI roept alle betrokkenen op om de verspreiding van de kaart ‘Banned Frank’te staken.