CIDI stuurt open brief naar Feyenoord wegens antisemitisme

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 25 jul 2021 ANTISEMITISME FEYENOORD

CIDI heeft in een open brief de directie van Feyenoord gevraagd om actie te ondernemen tegen het antisemitisme onder delen van haar achterban. Dit weekend verscheen er in Rotterdam een muurschildering van de recent naar rivaal Ajax vertrokken Steven Berghuis. De muurschildering zat vol met antisemitische motieven, waaronder een grote neus en een jodenster. Daarbij was de tekst geplaatst ‘Joden lopen altijd weg’. CIDI noemt dit een nieuw dieptepunt in voetballand.

(bron: Flickr / Gilbert Sopakuwa)

Het is CIDI bekend dat Feyenoord afstand heeft genomen van de afbeelding en dat verwelkomen wij als een eerste stap. Gezien de opeenstapeling van incidenten, en de ernst van deze schildering, zouden wij graag zien dat de directie van Feyenoord excuses aanbiedt aan eenieder die gekwetst is door deze afbeelding.

CIDI roept Feyenoord tevens dringend op actie te ondernemen tegen de daders. Een stadionverbod dient als een ondubbelzinnig signaal dat dit walgelijke antisemitisme niet wordt getolereerd. Een bezoek aan het Anne Frank Huis of een reis naar Auschwitz, en een bijpassende awareness-campagne vanuit de club, zouden passend zijn opdat men zich de ernst van de problemen realiseert en begrijpt. Het mag niet zo zijn dat uw club, met haar rijke historie, wordt misbruikt voor het reinste antisemitisme. Er zijn tal van voorbeelden van clubs die met succes het probleem van antisemitisme hebben aangepakt. Graag gaan wij met u in gesprek hierover.

CIDI zelf zal maandag a.s. aangifte doen tegen de daders die de muurschildering hebben gemaakt. We zien uit naar een krachtig signaal vanuit Feyenoord om eindelijk een einde te brengen aan het antisemitisme onder de supporters van de voetbalclub.

De tweet met de afbeelding, die viral ging op Twitter, is reeds verwijderd. Ook heeft de gemeente Rotterdam de muurschildering sterk veroordeeld en zo snel mogelijk verwijderd. Tegelijkertijd ging het onder een post over de muurschildering op supporterssite fr12.nl hard aan toe, en maakten enkele gebruikers opmerkingen die over de schreef gingen.