CIDI: ‘Verklaar haatdominee Steven Anderson tot ongewenst vreemdeling’

Het CIDI roept staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid op om de Amerikaanse christelijke haatprediker Steven Anderson de toegang tot Nederland te weigeren. Anderson, die bekendstaat om zijn antisemitische en homofobe uitspraken, is van plan om op 23 mei een bezoek te brengen aan Amsterdam.

CIDI sluit zich aan bij de oproep van het COC, dat de staatssecretaris vanochtend vroeg om Anderson als ongewenste vreemdeling de toegang tot ons land te ontzeggen. Anderson is eerder ook de toegang geweigerd of uitgezet door onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Botswana en Jamaica.

Steven Anderson is sinds 2005 dominee van de Faithful Word Baptist Church in de Amerikaanse staat Arizona, door diverse Amerikaanse organisaties aangemerkt als een haatgroep. Zo claimt de dominee dat de Joden die in de “zogenaamde vernietigingskampen” zijn vermoord tijdens de Holocaust, eigenlijk zijn gestorven door honger en ziektes. Dat dit er zes miljoen waren, is volgens hem echter een leugen. De Joden zouden volgens Anderson liegen over de Holocaust, zodat de Staat Israel gecreëerd kon worden. Het ontkennen van de Holocaust is in Nederland strafbaar.

Ook deed Anderson andere antisemitische uitspraken. Hij predikt bijvoorbeeld dat de ‘echte Holocaust’ pas zal plaatsvinden als de Joden Jezus niet accepteren als de Messias. “Het echte brandoffer gaat plaatsvinden als al die Joden, die niet in Jezus Christus geloven, voor eeuwig naar de hel gaan. Dat is de oven waar ze zich zorgen om moeten maken.” In zijn film ‘Marching to Zion’ noemt hij het jodendom “de synagoge van Satan”, beweert hij dat Joden de antichrist volgen en ontkent hij wederom de Holocaust.

De Amerikaan zet ook aan tot haat tegen LHBTI’s. Zo gaf hij LHBTI’s het advies om een “kogel door hun eigen hoofd te schieten”. In reactie op de aanslag op de LHBTI-club in Florida drie jaar geleden, waarbij bijna 50 mensen om het leven kwamen, zei Anderson dat “het goede nieuws is dat er 50 minder pedofielen op de wereld zijn, want deze homoseksuelen zijn een stelletje viezerikken en pedofielen.” Hij pleitte tevens voor de doodstraf voor homoseksuelen.

De Tweede Kamerfracties van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben reeds hun zorgen uitgesproken over het bezoek van Steven Anderson. Ook de Amsterdamse VVD-fractie wil zijn komst naar de hoofdstad “ontmoedigen”. CIDI steunt deze oproepen van harte, en spreekt de hoop en verwachting uit dat staatssecretaris Harbers gebruik zal maken van zijn wettelijke bevoegdheid om deze haatpriester de toegang tot Nederland te ontzeggen.