CIDI: Weiger geen Stolpersteine

CIDI is het oneens met het besluit van de gemeente Beilen om geen Stolpersteine te laten plaatsen ter herden­king van gedeporteer­­­de Joden. “Als gemeente moet je deze stenen niet categorisch weigeren,” zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel.


Het is voor het eerst dat een gemeente weigert mee te werken aan de plaatsing van deze kleine herdenkingsstenen. Stolpersteine zijn kleine messing stenen met de naam, geboorte-, deportatie- en sterfdatum van slachtoffers van de nazivervolging, die in de stoep worden geplaatst voor het huis waar zij het laatst hebben gewoond. Het plan om de stenen te plaatsen en de financiering komt van de stichting Stolpersteinen Midden-Drenthe. De gemeente moet wel toestemming geven voor het leggen ervan in een stoep; Beilen weigert die.
 
Zo te zien maakt Beilen bezwaar omdat het om Joodse slachtoffers gaat. In haar weigeringsbrief, die deze maand werd gestuurd als antwoord op de aanvraag uit juli, schrijft de gemeente: “Graag willen wij zelf in het herdenken zo weinig mogelijk gaan differentiëren in verschillende slachtoffers en ons op allen richten…” Daarnaast zouden nog enkele “praktische bezwaren” aanleiding zijn om de plaatsing te weigeren. Hoewel Stichting Stolpersteinen als gezegd de plaatsing van de stenen betaalt, volhardt de gemeente bij haar weigering.
 
Naftaniel vindt het een “onzinnig” argument dat de gemeente zich wil richten op ‘alle slachtoffers’: “Ruim de helft van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn Joden,  die om hun Joods zijn werden vermoord. Als racisme en antisemitisme dood zijn, had ik het misschien kunnen begrijpen, maar nu niet.” Wel vindt Naftaniel dat er rekening moet worden gehouden met de eigenaren van de huizen waar de stenen voor worden geplaatst.
 
Dirk Mulder, directeur van Westerbork, is ook verbaasd dat de gemeente niet meewerkt, temeer daar Westerbork net als Beilen onderdeel is van de gemeente Midden-Drenthe.