Update: CIDI: “eis zero-tolerance beleid na scheldkoren Feyenoord – AJAX”

ScreenHunter_02 Oct. 28 22.58Tijdens Feyenoord-Ajax klonken in Rotterdam de vreselijkste anti-Joodse liederen: dit is de tweede keer deze week. CIDI dringt er daarom bij minister Asscher op aan om een zero-tolerance beleid op het gebied van scheldkoren af te dwingen bij de KNVB.

“Joden aan het gas, ole ole”, “Hamas, Hamas alle Joden aan het gas”. Zulke en andere ‘belachelijke liedjes over Joden en kanker’, zoals een Feyenoordaanhanger op Twitter laat weten, ontsierden de voetbalavond. De spelersbus van Ajax werd bij aankomst “begroet” met antisemitische leuzen.

CIDI is van mening dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)  van de KNVB moet eisen dezelfde aanpak, zoals die geldt voor fakkels en vuurwerk, toe te passen in de bestrijding van spreekkoren. Dat betekent: niet wachten, maar voetbalclubs moeten direct ingrijpen zodra het wordt gehoord. In zijn Kamerbrief over discriminatie en antisemitisme schrijft de minister: “daar waar zich toch ontoelaatbare incidenten voordoen moet krachtig en direct worden ingegrepen”. CIDI is het daar mee eens, maar constateert dat dit voor de tweede keer in korte tijd niet het geval is. Duidelijkheid omtrent spreekkoren is daarom gewenst.

CIDI heeft de KNVB op de hoogte gebracht van de misstanden bij Feyenoord AJAX en er op aangedrongen om alle beschikbare informatie zo spoedig mogelijk voor te leggen aan de onafhankelijke  aanklager betaald voetbal.

Update 30-10-2015: De aanklager betaald voetbal start een vooronderzoek naar wanordelijkheden tijdens de wedstrijd Vitesse – Ajax van afgelopen zondag. Het vooronderzoek heeft onder andere betrekking op de antisemitische uitingen van het supporters van Vitesse in het stadion. De aanklager heeft Vitesse vragen gesteld om te toetsen welke maatregelen de club vooraf, tijdens en na afloop van de wedstrijd hebben genomen om de wanordelijkheden te voorkomen of te beëindigen, aldus de KNVB.

 

 

Afbeelding: Twitter STAND YOUR GROUND ! ‏@Ultramaniatics