Citibank vestigt filiaal in Tel Aviv

Citibank, één van de grote Amerikaanse banken, gaat een volledig bankkantoor in Tel Aviv openen. Citibank was al sinds 1996 met een zg. representatiekantoor in de Israelische metropool vertegenwoordigd. Het feit dat er nu een volledig bankkantoor komt, betekent dat de bank alle bankhandelingen kan verrichten.

De besluitvorming heeft zich in de hoogste regionen afgespeeld; in de laatste fase was ook premier Barak erbij betrokken. De vestiging van de bank wordt in Israel gezien als een indicatie voor verdere integratie in de wereldeconomie.

Nederland is wat betreft de bankwereld slecht vertegenwoordigd in Israel. Noch de ABN-AMRO, noch de ING-bank of de Rabo-bank hebben er vestigingen. De woordvoerder van de ABN-AMRO zegt tegen CIDI dat er ook geen plannen bestaan om naar Israel te gaan. Wel zit de bank in Libanon – het was de enige buitenlandse bank die er tijdens de burgeroorlog is gebleven – Bahrein, de Emiraten en Saoedi-Arabië. "Overigens", zegt de woordvoerder, "zitten we in meer landen niet dan wel". Ook bij de Rabobank, die in het geheel niet in het Midden-Oosten is vertegenwoordigd, bestaan geen plannen om naar Israel te gaan. De ING zit wel in een aantal olie-landen en Libanon, maar ook hier staat Israel op dit moment niet op de verlanglijst.