CJO: vooroordeel Harry Mens ‘onacceptabel’

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 14 jun 2010 AMSTERDAM LEZING REGERING

Het Centraal Joods Overleg vindt de uitlating van Business Class-presentator Harry Mens zondag onacceptabel. In zijn programma zei Mens: “de politici Rosenthal, Asscher en Cohen, drie joodse mensen, hebben een kongsi gevormd om een Paars kabinet gerealiseerd te krijgen”. Mens benadrukte dat het om drie Joden gaat, die hun kongsi vormden. Complottheorieen over Joden, al dan niet met verwijzing naar de antisemitische vervalsing ‘De protocollen van de Wijzen van Zion’, doen de laatste tijd weer opgang. Mens heeft met zijn uitspraak een ernstig vooroordeel over joden geuit, verklaarde het CJO. Het heeft hem zondag uitgenodigd voor een gesprek. Intussen heeft hij laten weten daar geen behoefte aan te hebben. Klik hieronder voor zijn uitspraken.

Intussen heeft Harry Mens gereageerd op de uitnodiging van het CJO en op anderen die hem aanspraken op zijn vreemde theorie: "In de week voordat Mark Rutte voor een interview met mij in het programma Business Class zat, ben ik vanuit de CDA-hoek benaderd om dit te vragen aan Mark Rutte. Toen werd overigens de heer Rosenthal ook genoemd als toekomstig formateur. Ik heb deze vraag toen niet gesteld aan Mark Rutte omdat ik me niet voor het karretje van het CDA wilde spannen. U zult begrijpen toen ik in het weekend vernam dat de heer Rosenthal als formateur werd aangewezen, dit verhaal weer bij mij kwam boven drijven. Ik vind er overigens niets mis mee, dat drie joodse mensen met elkaar lobbyen. Ik zou niet weten wat daar mis aan is. Ik heb geen enkele behoefte gehad, de joodse gemeenschap te willen beledigen. Als zij dit toch als zodanig aanvoelen, wil ik daarvoor mijn excuus maken, met de opmerking dat sommige mensen wel erg gevoelig zijn. Waarbij ik nog opmerk dat Paul Janssen in een column van vier weken terug in de Telegraaf een en ander al suggereerde."

Mens verwijst hier naar een column waarin inderdaad de volgende passages te vinden waren:

"Het CDA ziet dit ‘aanvalspact’ van PvdA en VVD natuurlijk met lede ogen aan. Het mag dan ook niet verbazen dat vanuit die hoek wordt gewaarschuwd dat deze tweestrijd na 9 juni wel eens kan eindigen in het tegenovergestelde: een huwelijk in de vorm van een nieuw paars kabinet. In dat kader wordt het gerucht verspreid van een Des Indes-achtig beraad: de geheime ontmoetingen van PvdA, VVD en D66 in het gelijknamige hotel mondden in 1994 uit in het eerste paarse kabinet. Ditmaal zou een belangrijke rol zijn weggelegd voor de familie Asscher.

PvdA’er Lodewijk Asscher was de rechterhand van Cohen in Amsterdam en wordt getipt als toekomstig minister. Zijn oom Edward is lid van de Eerste Kamer namens de VVD. Die liberale senaatsfractie wordt aangevoerd door Uri Rosenthal, net als Asscher en Cohen van Joodse komaf. De zeer invloedrijke Rosenthal geldt als de beschermheer van Rutte. Overigens ontkent de VVD-leider deze lezing met klem."

Ook Janssen benadrukt hier zonder enige reden dat het om Joden gaat.