Coalities

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 14 jan 2009 JODENDOM ONDERWIJS VERKIEZINGEN

In Israel zijn alle stemmen voor de parlementsverkiezingen geteld. Livni’s Kadima heeft gewonnen, met maar één zetel meer dan Likud. Op papier zou Likud een meerderheidscoalitie kunnen vormen en Livni niet, maar ook voor Likud is het niet zo simpel. Kadima en Likud lijken op elkaar aangewezen.

Zowel Livni als Netanyahu eisen het premierschap op voor hun partij. Kadima is het grootst, Likud lijkt de grootste kans te hebben om een meerderheidscoalitie te vormen. Maar zelfs als het rechtse Yisrael Beitenu kiest voor Netanyahu als premier, zou zo’n ‘rechts blok’ waarschijnlijk niet lang stand houden. Een deel van de partijen die daarvoor nodig zijn, zijn niet in de eerste plaats rechts maar religieus. Yisrael Beitenu heeft een anti-religieuze campagne gevoerd. Het zo genoemde ‘rechtse blok’ zou in feite een verbinding zijn van rechts met religieus, én anti-religieus.

Potentiële kabinetten krijgen te maken met de volgende ingebouwde bommen:

  •  Kadima en Likud willen beide de premier leveren
  •  Shas vindt Yisrael Beitenu verwerpelijk – geestelijk leider rabbijn Ovadja Joseef noemde stemmen op Yisrael Beitenu ‘het versterken van satan’ – omdat het onder meer seculiere huwelijken mogelijk wil maken. Shas zou een hoge prijs vragen (geld voor religieus onderwijs en grote gezinnen) voor deelname aan zo’n kabinet
  •  Lieberman en Netanyahu zouden niet met elkaar overweg kunnen
  •  Verenigd Tora Jodendom en Nationale Unie/NRP kunnen waarschijnlijk niet met Yisrael Beitenu door één deur.
  •  De Arbeid, als grote verliezer, heeft aangekondigd dat het in de oppositie wil gaan

Een coalitie met de grootst mogelijke meerderheid en het kleinste aantal ‘ingebouwde bommen’ zou kunnen zijn:
Kadima  28 zetels
Likud     27 zetels
Arbeid   13 zetels
Samen  68 zetels (van 120)

 

Als ook Shas in dat kabinet wordt opgenomen, komt het blok op 79 zetels. Als de Arbeid werkelijk in de oppositie wil blijven en Shas wel meegaat, heeft deze combinatie nog altijd een meerderheid met 66 zetels. Dit kan alleen als Netanyahu en Livni hun strijd om het premierschap staken, maar als het eenmaal gelukt is zo’n coalitie te vormen, is die waarschijnlijk stabiel. Deze partijen zijn goed op elkaar ingespeeld, en: het kan dus wel zonder Yisrael Beitenu.

Voor het ‘rechtse’ kabinet-Netanyahu waarover veel media het hebben, dat een meerderheid zou hebben van 65 zetels, zouden maar liefst zes partijen nodig zijn: Likud, Yisrael Beitenu, Shas, Verenigd Tora Jodendom, Nationale Unie-NRP en Jewish Home. Met een krappe meerderheid, zoveel partijen en zoveel conflictstof ziet het kleine rechtse ‘schrikbeeldkabinet’ er niet echt levensvatbaarder uit.

Ook Livni kan denkelijk alleen op papier een coalitie vormen zonder Likud, zelfs als Yisrael Beitenu zich bij haar partij aansluit. Bovendien: deze verkiezingen hebben plaatsgevonden juist omdat het Livni kort geleden niet lukte een coalitie te vormen.

Als de zaak tussen Livni en Netanyahu kan worden bijgelegd, geeft dat de beste kans op een stabiel kabinet.