Commentaar: ‘Slechte deal?’

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 24 dec 2014 CIDI EGYPTE IRAN OBAMA VS
Esther Voet Directeur

Esther Voet
Directeur CIDI

Vorige maand verliep de deadline voor een akkoord tussen de P5+1 landen met Iran en gebeurde dat wat te verwachten viel: verlenging van de besprekingen over het nucleaire programma van dat land. Met een interimakkoord als tussenstap gaan de onderhandelaars nog eens negen maanden om de tafel zitten, maar de grote vraag is of daarna een bevredigende uitslag uit de bus komt.

Diverse malen hebben de Amerikanen, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en ook Hillary Clinton, gemeld dat de Amerikanen liever “no deal than a bad deal” zien, maar is dat werkelijk zo? P5+1 staat voor de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: de USA, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk + Duitsland.

Olie speelt bij de onderhandelingen een grote rol en er zijn tegenstrijdige belangen. Rusland verdient op dit moment goudgeld aan de olieboycot die tegen Iran is ingesteld, maar China staat te trappelen om het Iraanse zwarte goud en de Verenigde Staten snakken naar een succesje op het gebied van de buitenlandpolitiek.

Het eindrapport van de regering Obama zal qua buitenlandbeleid met een dikke onvoldoende eindigen door het mislukken van de vredesonderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen en het succes van ISIS en andere terroristische groeperingen in de Arabische wereld en Afrika. Een deal met Iran zou deze regering goed uitkomen. Maar Iran blijft onverzettelijk en schendt terwijl onderhandelingen doorgaan diverse afspraken, onder meer aangaande de zwaarwaterreactor in Arak.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov sprak op 17 december nog zijn zorgen uit over het uitblijven van progressie aangaande die reactor. In de tussentijd gaat het charmeoffensief van de Iraniërs richting westen onverminderd door. Iraanse diplomaten lopen in Brussel de deur plat en zelfs het Haagse Vredespaleis zwichtte voor die charmes door uit handen van de Iraanse ambassadeur een kopie van de wereldberoemde Cyrus-cilinder in ontvangst te nemen. De cilinder wordt beschouwd als de eerste tekst op het gebied van mensenrechten.

De Iraniërs zelf zouden de cilinder wat dat aangaat beter kunnen gebruiken dan de stad van Vrede en Recht. Het Westen heeft Iran nodig als het ISIS effectief wil kunnen bestrijden en we weten allemaal wat Iran daarvoor terug wil: een coulante deal aangaande het nucleaire programma en opheffing van de tot nu toe succesvolle boycots. De angst is dus dat het toch gaat uitdraaien op een ‘bad deal’ waarmee landen als Saoedi-Arabië en Israel aan het kortste eind zullen trekken. Daarnaast bestaat het risico dat het Midden-Oosten terechtkomt in een kernwapenwedloop, omdat ook Egypte en de Saoedi’s al hebben aangekondigd een nucleair programma te ontwikkelen als Iran doorgaat met het zijne.

E.V.