Commotie na speech Donald Trump op Holocaust Memorial Day

De speech van President Trump op Holocaust Memorial Day, heeft in de VS afgelopen week voor commotie gezorgd. In zijn statement had hij het over het “herinneren en eren van de slachtoffers, overlevenden en helden van de Holocaust.” Ook benadrukte hij dat “in de donkerste uren, het licht het felst schijnt. Tijdens het herdenken van de doden, zijn wij dankbaar naar degenen die hun leven waagden om onschuldigen te redden.”

Critici verweten Trump het bagatelliseren van het Joodse leed omdat hij ervoor koos niet expliciet naar Joden te verwijzen maar het over slachtoffers en doden in het algemeen had. Jonathan Greenblatt van de Amerikaanse Anti-Defamation league haalde uit naar Trump. Hij benadrukte dat het uitroeien van het Joodse volk centraal stond in het plan van de Nazi’s wat tot zes miljoen Joodse slachtoffers heeft geleid. Greenblatt beschouwt het niet expliciet benoemen van Joden als slachtoffers van de Holocaust in de speech van Trump als verontrustend.

Een vertegenwoordiger van het Witte Huis verdedigde de speech door te benadrukken dat het ontkennen van het leed van de Joodse bevolking absoluut niet de bedoeling was. Vice-president Mike Pence refereerde wel aan Joden in zijn tweet op Holocaust Memorial Day.