Consortium zoekt olie bij de Dode Zee

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 14 sep 2009 EGYPTE ISRAEL LIBANON TURKIJE

Een consortium dat is gespecialiseerd in het boren naar olie begint in oktober met het zoeken naar zwart goud onder en rondom de Dode Zee. Dit melde Yitzchak Tshuva van investeringsbureau Delek Group.

In dit consortium nemen ook bedrijven deel die eerder grote gasvelden vonden voor de kust van Haifa. Er wordt al jaren gespeculeerd over mogelijke olievondsten in Israel: het is moeilijk te geloven dat in haast alle omringende landen olie is gevonden, maar in Israel niet.

Seismische onderzoeken zouden erop wijzen dat de Dode Zee oliebronnen bevat ter waarde van een half miljard dollar (385 miljard euro). Dit inspireerde investeerders, waaronder Delek Group, te zoeken naar de olie. De Maatschappij voor Bescherming van Natuur in Israel (SPNI) heeft toestemming gegeven voor het boren onder en rondom de zoute zee. Dit nadat het consortium een half miljoen dollar (338.000 euro) heeft toegezegd voor het beschermen van de natuurgebieden in de omgeving tegen schade door de boringen.

Delek Group leidde eerder dit jaar de groep bedrijven die rijke gasreserves voor de kust van Haifa vond, de Tamar-velden. Of dit gas ook kan worden aangeboord en geexploiteerd wordt nog onderzocht. Yitzchak Tshuva  meldde dat hij verwacht dat de Joodse staat hierdoor in de toekomst in haar eigen energiebehoefte kan voorzien en mogelijk ook kan beginnen met het exporteren van gas.

Als er oliebronnen worden gevonden in of bij de Dode Zee zou dat een economische revolutie betekenen in Israel. Het land zal dan niet meer afhankelijk van olie- en gasleveranties uit het buitenland. Op dit moment heeft Egypte een monopolie op de levering van gas aan Israel. Eerder dit jaar sloten Rusland en Turkije een overeenkomst om de bouw te onderzoeken van de zo genoemde Blue Stream 2 pijpleiding, die de levering van Russisch gas aan Israel, Cyprus, Libanon en Syria via Turkije mogelijk moet maken. Dit kondigden de Russische premier Putin en premier Erdogan van Turkije in augustus aan op een persconferentie in Ankara.