Controverse over uitspraak Palestijns Knessetlid

“Gaza is sterk en Gaza houdt vol.” Naar aanleiding van deze woorden, gepubliceerd op zijn Facebook pagina, ontstond op zondag een fel debat tussen het Israelisch-Palestijnse Knessetlid Ahmad Tibi en zijn collega’s.

Die vonden dat Tibi’s commentaar aantoonde dat zijn loyaliteit uitging naar de terreurbeweging Hamas en niet naar de IDF, een uitvoerende macht van de staat in wiens parlement Tibi dient.

De Israelische premier  Benjamin Netanyahu reageerde maandagmorgen met de opmerking dat Tibi’s verklaring tijdens een gewapend conflict met terreur bewegingen in Gaza “een serieuze uitspraak was. Knesset lid Tzipi Hotovely  zei dat “mensen die de gewapende acties van een vijandelijke beweging steunen, niet in de Knesset thuishoren..” Sinds de escalatie van vijandigheden tussen Israel en het Hamasregime zijn bij IDF aanvallen op groepen die tientallen rakketen op Israelische steden afvuurden, 25 Palestijnen om het leven gekomen. Vijf daarvan waren volgens Palestijnse bronnen burgers.

Tibi, een vrouwenarts uit de Arabisch-Israelische stad Taybeh, diende als adviseur onder Yasser Arafat. Hij voegde aan zijn verklaring toe: “Ik hoop dat de pogingen om een wapenstilstand te bereiken zullen lukken, de levens van zowel Palestijnen als Israeli’s zijn het belangrijkste.”

De woede die de opmerking van Tibi wekte, kan niet los gezien worden van een uitspraak die Tibi al eerder deed. Op 9 januari werd hij gefilmd toen hij zelfmoordterroristen prees. Voor die uitspraak kreeg hij een berisping van de Ethische Commissie van de Knesset. Tibi deed die uitspraak tijdens een vergadering van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah ter ere van familieleden van martelaren. Het Arabische woord voor martelaren is shuhada. Tibi werd toen aangekondigd als “de spreker voor onze mensen in het sinds 1948 bezette Palestina.”

“In de geschiedenis van de volken en hun worstelingen, bekleedt de shaheed (enkelvoud van shuhada – CIDI) de hoogste rang,” zei Tibi toen. Opnamen van die speech werden getoond op Palestinian Media Watch. “Er is geen hogere waarde dan de shahada (het sterven voor Allah – CIDI). De shaheed is de baanbreker, die het pad naar vrijheid en bevrijding met zijn bloed tekent. De shaheed is het symbool van het vaderland. Ik groet onze en jullie shuhada in het vaderland en daarbuiten, en ik groet onze en jullie shuhada binnen de Groene Lijn (Israel – CIDI), degenen die door de bezetter ‘terroristen’ worden genoemd.  Maar wij zeggen: niemand is waardiger dan degene die voor zijn vaderland stierf.”

In 2008 reisde Ahmad Tibi samen Tzippi Livni, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, naar Doha voor een vergadering over democratie. Later werd bekend dat hij stond ingeschreven als vertegenwoordiger van Palestina. Tijdens die bijeenkomst noemde noemde Tibi Israel een apartheidsstaat waarin democratie een voorrecht was dat alleen was voorbehouden aan Joden. In Israel wonen ruim 1,5 miljoen Israelische Arabieren. Zij hebben dezelfde rechten als alle andere burgers. In de huidige Knesset hebben drie Arabische partijen zitting met gezamenlijk 14 van in totaal 120 zetels.

Foto: MK Ahmad Tibi tijdens een demonstratie in Ramallah vorige jaar.