"Corbyn is ongeschikt als parlementslid"

Leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn ligt zwaar onder vuur. Er zijn foto’s opgedoken van een kransenlegging door Corbyn bij de graven van München-terroristen. Daarnaast weigert hij de volledige definitie antisemitisme te onderschrijven, is hij niet daadkrachtig tegen antisemitisme in Labour en alsof dat nog niet genoeg is blijkt uit onderzoek dat Corbyn voor zijn leiderschapscampagne in 2015 donaties heeft ontvangen van aan Hamas gelieerde organisaties. “Corbyn is ongeschikt als parlementariër.”

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München werden elf Israelische atleten door Palestijnse terroristen van Zwarte September gegijzeld. Een Duitse reddingspoging mislukte, en  alle elf de Israeli’s en een Duitse politieagent vonden de dood. Vijf terroristen kwamen om en drie werden gearresteerd. Deze drie terroristen werden later echter vrijgelaten door Duitsland toen kapers van een Lufthansa-vliegtuig hun vrijlating eisten. 

Het brein achter de dodelijke gijzelingsactie zou Atef Bseiso, hoofd van de inlichtingen bij de PLO, zijn geweest. In 1992 werd hij in Parijs doodgeschoten, vermoedelijk een wraakactie door de Israelische geheime dienst Mossad. Zijn lichaam werd in Tunesië begraven.

Corbyn legde krans bij graf München-terroristen
Vorig jaar bleek al dat Jeremy Corbyn in 2014 aanwezig was bij een ceremonie die onder andere Bseiso eert. In een verslag beschrijft de huidige Labourleider de dag als “pijnlijk” en noemt hij de begraven terroristen “slachtoffers van de Mossad.” Uit foto’s blijkt nu dat Corbyn niet slechts aanwezig was bij de herdenking, maar ook actief deelnam bij het leggen van een krans.

Voor Corbyn is “geen plek in de politiek of in de fatsoenlijke samenleving,” aldus de weduwnaren van twee omgekomen Israelische atleten in reactie op de kranslegging. De kransenlegging noemen ze een “daad van kwaadaardigheid, wreedheid en domheid.”

Geen daadkrachtig optreden tegen antisemitisme
Het Labour onder leiding van Corbyn wordt al geruime tijd beschuldigd van het niet daadkrachtig optreden tegen antisemitisme binnen de partij. Niet alleen de leider zelf, maar ook verschillende prominente leden worden beschuldigd van het doen van antisemitische uitspraken. 

Het gebrek aan daadkrachtig optreden tegen antisemitisme lijkt te worden bevestigd door het aannemen van een sterk afgezwakte versie van de IHRA-werkdefinitie antisemitisme. Volgens de nieuwe controversiële Labour-regels omtrent antisemitisme, die gebruikt gaan worden om disciplinaire maatregelen te kunnen treffen tegen antisemitische partijleden, kunnen dubieuze uitspraken alleen antisemitisch zijn als opzet wordt aangetoond.

Zo is het volgens de Labour-richtlijnen niet antisemitisch om te beweren dat Joden loyaler zijn aan Israel, dan aan het land waar ze wonen. Ook het voorbeeld waarin vergelijkingen tussen Israel en nazi-Duitsland antisemitisch worden genoemd, is weggelaten. De volledige definitie – inclusief alle voorbeelden – werd eerder al aanbevolen door (onder andere) de Britse overheid en het Europees Parlement.

De druk op Labour om de volledige definitie aan te nemen groeit. Verschillende vakbonden, die jaarlijks miljoenen ponden aan de partij doneren, zijn voorstander van het volledig aannemen van de IHRA-definitie. Een aantal parlementsleden vindt ook dat Labour geen eigen definitie moet gaan hanteren.

Ondanks dat Corbyn stellig beweert dat antisemitisme geen plek heeft in Labour, zijn Joodse organisaties in Groot-Brittannië niet overtuigd. De partijleider publiceerde zijn stelling tegen jodenhaat – ondanks adviezen een andere dag te kiezen – op een vrijdagmiddag, vlak voor het ingaan van sjabbat. 

Donaties van Hamas-sympathisanten
Uit onderzoek door de Britse antisemitismewaakhond Campaign Against Antisemitism blijkt dat Corbyn voor zijn campagne voor het leiderschap van Labour in 2015 donaties heeft ontvangen van individuen en organisaties die banden hebben met Hamas. Deze onthulling, bovenop de kransenlegging voor dode terroristen, is reden tot zorgen. In het verleden noemde Corbyn terreurgroepen Hezbollah en Hamas zijn “vrienden.”

“Deze man is ongeschikt om parlementslid te zijn”
Voor de voorzitter van de Jewish Leadership Council Jonathan Goldstein is de maat vol. “Deze man is ongeschikt om parlementslid te zijn, laat staan een nationale leider. Hij heeft zijn hele politieke carrière doorgebracht met cavalerie met complottheoretici, terroristen en revolutionairen die proberen al het goede ongedaan te maken waarvoor onze voorouders hun leven hebben gegeven.” “Enough is enough.”