‘Corona bewijst dat we goed kunnen samenwerken’

Het Coronavirus heeft Israel tot stilstand gebracht, enkele dagen voor Nederland. Dezelfde situatie, dezelfde discussies. Israel sloot de grenzen met de buurlanden Jordanië en Egypte en verplicht iedereen die uit het buitenland komt tot 14 dagen quarantaine.

Ook de Palestijnse Autoriteit wordt door Corona uitgedaagd. Belangrijkste besmettingsbron was een groep Griekse toeristen in Bethlehem. De stad is geïsoleerd, de toeristen zijn inmiddels allemaal naar huis, maar van de 35 besmettingen die in de Westelijke Jordaanoever zijn geteld, zijn 34 in Bethlehem. Een besmetting is in het stadje Tulkarem gesignaleerd, bij een man die in Israel werkt en waarschijnlijk door zijn werkgever is besmet, die onlangs terug was gekomen van een trip naar Spanje.

De PA heeft besloten om in elke gemeente een gezondheidscommissie in te stellen met de taak een geordende administratie en voorlichting over Corona te organiseren. Een belangrijk risicogroep zijn de 120.000 Palestijnen die dagelijks in Israel werken. Veel van hen kunnen nu niet meer naar hun werk. De minister voor Volksgezondheid spreekt ook over het klaarzetten van quarantainecellen. Importeurs worden opgeroepen om versneld voor extra medicijnen te zorgen. Het Palestijnse ministerie verantwoordelijk voor religieuze zaken roept mensen op niet naar moskeeën te gaan en thuis te bidden. De openbare vrijdaggebeden mogen niet langer dan 10 minuten duren.

De Palestijnse Autoriteit rapporteerde gisteren over meer dan drieduizend mensen die in quarantaine zitten . Tweehonderd in Bethlehem, vijfhonderd in Hebron en de rest in Ramallah, Tulkarem en Qalqilya

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat als het Coronavirus aanslaat, zo’n 60-80% van de Palestijnse bevolking besmet zal raken. In dat geval wordt verwacht dat er binnen drie maanden zo’n 1800 gevallen zullen zijn, met enkele honderden zware gevallen en zo’n 50 doden. In Israel wordt gevreesd voor instorting van het gezondheidszorgapparaat van de PA als dit scenario zich materialiseert. Coronatests worden in Israelische laboratoria gedaan. 

De PA heeft de grensovergang met Jordanië ook gesloten; in dat land zijn ook een aantal besmettingen geconstateerd. Het beheer van de Allenby-overgang naar Jordanië wordt door Israel, Jordanië en de PA gezamenlijk verzorgd, en ook hier lijkt de coördinatie en samenwerking goed te verlopen.

In Gaza zijn nog geen besmettingen gerapporteerd. De Rafah-grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte is zo goed als geheel gesloten en wordt zeer streng gecontroleerd door de Egyptische autoriteiten. Uit Gaza komen berichten dat de mensen die via Rafah zijn binnengekomen, allemaal negatief getest zijn op Corona. In Egypte zelf zijn er meerdere besmettingen geconstateerd. Berichten uit ziekenhuizen in de Gazastrook spreken over een grote partij valse besmettingsgevallen.

In Israel wordt overwogen om in het geval dat er wel een Coronazieke in Gaza wordt gesignaleerd, die naar Israel over te brengen voor behandeling in isolatie om verdere besmettingen in de Gazastrook te voorkomen.

Ook in Israel wordt afgeraden om naar moskeeën – evenmin als naar synagogen en kerken – te gaan. Mensen worden opgeroepen om thuis te blijven en niet naar het vrijdaggebed te gaan. In Jeruzalem zijn de moskeeën zo goed als leeg; vele gebeden worden gehouden in de open lucht. Duizenden kwamen naar de Tempelberg, waar bewakers vroegen om buiten te bidden en niet binnen in de moskeeën.

Ook het weer in deze hoek van het Midden-Oosten is momenteel tumultueus. Het gebied wordt geplaagd door hevige stormen, stevige windvlagen en overstromingen, van het Meer van Tiberias tot Eilat, en ook in Gaza en de Westoever.