Coronabesmettingen in Israel omlaag, exitstrategie lockdown bekendgemaakt

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 12 okt 2020 CORONAVIRUS

Nu de inmiddels wekenlange lockdown in Israel heeft geleid tot een sterke terugname in nieuwe besmettingsgevallen, heeft de regering gisteren een exitstrategie bekendgemaakt. Een stappenplan van negen fases moet leiden tot een afname aan ingrijpende coronamaatregelen én een derde besmettingsgolf voorkomen. Elke fase duurt in principe twee weken, als de besmettingscijfers beperkt blijven, en gaat gepaard met verdere versoepeling van de momenteel zeer strenge regels. Maar hoewel het aantal nieuwe patiënten minder snel toeneemt, heeft de zorg het nog steeds drukker dan ooit. 

Foto: EPA

Er is haast een adventskalender van versoepelingen aangekondigd, mits het de goede kant blijft opgaan met het aantal besmettingen:

De eerste fase van de exitstrategie voor de lockdown begint volgende week, met het heropenen van kleuterscholen, luchthaven Ben Goerion, en werkplekken zonder interactie met het algemene publiek. Vanaf volgende week is ook het thuis bezoeken van naaste familieleden toegestaan, en mogen Israeli’s weer verder dan een kilometer van hun woning reizen. Ook protesten tegen de regering mogen dan zonder al teveel beperkingen doorgaan. 

Fase twee, vanaf 2 november, is het hervatten van les op scholen voor de jongste klassen van het basisonderwijs. Vanaf dan mogen ook weer afspraken gemaakt voor niet-medische behandelingen en alternatieve geneeskunde.

Fase drie begint 15 november, als het aantal nieuwe besmettingen per dag dan is gezakt tot 500 of minder. In dat geval mogen markten en winkelcentra open, synagogen, en werkplekken die wél bezocht worden door klanten.

Fase vier begint 29 november, mits er minder dan 250 nieuwe gevallen per dag getest worden, én mits het percentage positieve tests dan onder de 2% ligt. In dat geval zullen cafés, restaurants en sportscholen open mogen.

Fase vijf, vanaf 13 december: heropenen van zwembaden en hotels.

Fase zes, gepland vanaf 27 december, is het heropenen van scholen voor de oudere basisschoolleerlingen, middelbare scholen en onderwijsinstellingen.

Fase zeven begint 10 januari 2021 en bestaat uit het heropenen van de culturele sector, musea, tentoonstellingen en openbare voorstellingen.

Fase acht, vanaf 24 januari, is het toestaan van bruiloften en andere grote evenementen.

Fase negen, 7  februari, is de geplande datum voor het hervatten van sportwedstrijden met publiek, en het heropenen van nachtclubs.

Kritiek op prioriteiten

Veel ophef ontstond vrijwel gelijk na de aankondiging van elk punt op het programma. Voorzitter Merom Schiff klaagde dat het land “een hele generatie kinderen afschreef” door scholen voor de meeste kinderen zo lang gesloten te houden. Verenigd Tora Jodendom eiste dat bruiloften al vanaf zondag weer zouden mogen. Enkele ultraorthodoxe scholen hebben aangekondigd vroeger dan deze tijdsplanning hun volledige lesprogramma te willen hervatten.

Volgens ‘coronatsaar’ Ronni Gamzu zullen in elk geval de eerste fases van het plan op een landelijk niveau worden uitgevoerd. Dan is het mogelijk dat de lockdown op bepaalde plekken versoepeld wordt volgens deze exitstrategie, maar dat strengere maatregelen blijven gelden in risicogebieden, zogenaamde ‘rode’ steden met hoge besmettingscijfers.