Dader vernieling Joods restaurant beweert ‘geen antisemitische motieven’ te hebben

De man die gisteren de ruiten insloeg van restaurant HaCarmel in Amsterdam, beweert niet uit antisemitische motieven te hebben gehandeld. Dat heeft hij verklaard aan de politie.

Gisteren omstreeks 11 uur sloeg een 29-jarige man de ruiten in van HaCarmel. Volgens getuigen riep de met Palestijnse vlag en knuppel gewapende man hierbij ‘Allahu akbar’ en ‘Palestina’. Na een Israelische vlag in het koosjere restaurant te hebben gepakt, werd de dader door politieagenten aangehouden.

Naar eigen zeggen had de man echter geen antisemitische motieven. Dat laat zijn advocaat Willem van Vliet aan het Parool weten. De Palestijn met tijdelijke verblijfstatus zou slechts aandacht willen hebben vragen voor de ‘zijns inziens mensonterende dagelijkse situatie in Palestina’. Dit heeft hij verklaard in een bekentenis aan de politie. 

De vernieling van HaCarmel komt een dag nadat de Amerikaanse president Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israel erkende. Deze kwestie is echter niet ter sprake gekomen tijdens het gesprek met de politie, zo laat de advocaat van de verdachte weten. 

Volgens Van Vliet heeft de Palestijn de politie nadrukkelijk verteld ‘geen antisemitische gevoelens te koesteren en dat zijn daad gericht was tegen de Israelische regering, niet tegen het jodendom.’ Daarnaast neemt de man ‘afstand van terrorisme’, aldus de jurist. 

De dader kan wel beweren dat hij geen antisemitische motieven had, het betreft echter zeker wel een antisemitische daad omdat hij bewust een Joodse zaak aanvalt. Van elk doel dat de man had kunnen kiezen, kiest hij een Joods restaurant. Dat is geen toevalstreffer. Integendeel, het duidt juist op de verwerpelijke tendens om kritiek op Israel te uiten door middel van antisemitische acties. 

Uit solidariteit met de eigenaren van het restaurant, organiseerde SGP-voorlichter Arnoud Proos een etentje in HaCarmel. Hier kwamen verschillende Kamerleden, politiek medewerkers en andere sympathisanten op af.